Entrevista a Juan Carlos Moreno Cabrera, doctor en lingüística de la Universidad Autónoma de Madrid
per Manel Bosch
(Font: El Singular Digital 28 d'abril de 2011)
“A Espanya no es pot qüestionar la ideologia imperial del seu nacionalisme”
El doctor en lingüística de la Univesidad Autónoma de Madrid, Juan Carlos Moreno Cabrera, té un discurs diferent. Moreno, que va ser observador internacional a la consulta sobre la independència de Barcelona, ataca els mites del nacionalisme espanyol, critica els atacs a nacions com la catalana i reivindica el dret de Catalunya a decidir per si mateixa.
Què li va semblar la iniciativa de la consulta per la independència a Barcelona?
La experiència va ser molt interessant. Vaig poder comprovar de primera mà tota la feina que es va fer, que va ser molt intensa, sobretot la dels voluntaris. Milers de persones que van dedicar moltes hores del seu oci per organitzar una cosa bastant complexa que es va fer molt bé, amb molta serietat i rigor. La veritat és que en vaig quedar molt impressionat.
Li va sorprendre també la reacció de la ciutadania?
Tal i com jo ho vaig poder veure va ser una jornada de total normalitat, una jornada festiva. La gent va participar de forma modèlica. I després, en tornar a Madrid, quins comentaris s’ha sentit dir? Bé...(riu) Doncs que no tenia sentit el que havia fet. El primer que diuen és que no té validesa legal, que és una pèrdua de temps. Fins i tot algun català m’ho ha dit.
Poques complicitats per tant...
Sí, poques. Per a molta gent aquesta iniciativa era purament folklòrica. Jo que l’he vista des de dins crec que és fantàstica, commovedora. Un moviment ciutadà impressionant d’un poble que vol que se li reconegui la seva capacitat de decisió.
Vostè porta anys denunciant els mites del nacionalisme espanyol. No haurà fet gaires amics entre els seus compatriotes amb aquest discurs...
Normalment se’m convida a parlar a Catalunya, País Basc i Galícia. Jo el que faig, simplement, és dir coses que són força sabudes però que normalment no dirà algú que sigui de Madrid. Això és el que més crida l’atenció. La meva tasca és criticar una nacionalisme que conec molt bé, l’espanyol, perquè l’he mamat des de petit.
Però com acaba de dir, el seu discurs sorprèn perquè vostè és espanyol...
Sí, tot i que les coses que jo defenso no les justifico des d’una perspectiva subjectiva sinó posant la lingüística al servei de la ciència. Es tracta d’entendre que hi ha diverses nacions i que totes han de tenir les mateixes opcions d’autodeterminar-se i de protegir les seves llengües i cultura, d’impedir que una cultura i una llengua siguin la dominant en un àmbit que no és el seu.
Vostè ha citat el nacionalisme espanyol però a Espanya ningú es defineix com a nacionalista, els partits polítics tampoc...
Normalment els partits es divideixen entre nacionalistes i no nacionalistes. Per exemple, aquí a Madrid, es considera que no hi ha cap partit nacionalista. Aquests partits que s’anomenen no nacionalistes defensen l’espanyol en front d’altres llengües, defensen la nació espanyola i una definició molt concreta d’aquesta. Aquella segons la qual no hi ha cap altra nació que l’espanyola, i la resta de nacionalitats estan subordinades o sotmeses a la nació general. Dir que no són nacionalistes és una manipulació.
Es tracta d’un discurs trampa?
Sí perquè els nacionalistes sempre són els altres. Si jo defenso l’espanyol no sóc nacionalista perquè, clar, com que és una llengua tant important... Si algú fa el mateix amb el català si que n’és. Per què? Vull que m’ho expliquin.
Més mites.
Parlar en català empetiteix... Hi ha llengües que engrandeixen i d’altres que causen l’efecte contrari. Això és un tret més del xovinisme lingüístic espanyol. No té base lingüística, només en té d’ideològica.
Què en pensa de la sentència del Tribunal Suprem sobre la vehicularitat del català a l’escola?
El primer que s’ha de dir és que l’estatus que hagi de tenir el català a Catalunya només el pot decidir el poble català. Si el Parlament decideix que el català és la llengua vehicular, la qual cosa em sembla normal, no hi pot haver persona ni institució que pugui posar en dubte això. Jo no només ho respecto sinó que ho aplaudeixo. Si el català no és vehicular en l’educació a Catalunya no ho serà enlloc. La sentència invalida la voluntat del poble, fet que em sembla inadmissible. És un cas de colonització i de dominació evident.
Per on passaria la solució?
La solució passa per canviar la Constitució i reconèixer el dret a l’autodeterminació de les nacionalitats històriques. Els bascs, gallecs i catalans ja decidiran si el volen exercir però, perquè això sigui possible, cal reconèixer abans aquest dret.
Espanya és un país catalanòfob?
No és que sigui catalanòfob, el que hi ha és una ideologia nacionalista que admet els regionalismes però que, més enllà d’això, considera que es va en contra d’Espanya. Aleshores no és una qüestió de catalanofòbia, es tracta d’un concepte d’Espanya que veu allò no castellà com una particularitat que no constitueix una nació amb capacitat de decidir. Qüestionar aquesta ideologia imperial es considera odiós o menyspreable.
Li sembla que el nacionalisme espanyol és ara més agressiu?
Ara mateix hi ha un procés bastant preocupant que diu que les autonomies s’han esgotat i el que es vol es tornar enrere. És a dir, tornar a una situació que s’assembli més a la franquista. Si el PP guanya les properes eleccions es confirmarà el retorn a situacions pre-constitucionals.
Creu que el PSOE es diferencia del PP en aquest sentit?
En realitat són bastant semblants tot i que el PP és encara pitjor pel que fa al reconeixement de Catalunya com a nació. Recordo que Zapatero va dir que respectaria, tot i que després no ho va fer, l’Estatut que aprovés el Parlament de Catalunya. El PP va negar-se en rodó a respectar-ho, fins i tot en aspectes tant propis de Catalunya com és el de la llengua.
En una conferència a la UOC va desmentir que el castellà fos llengua d’adopció. Ja ho sap Joan Carles I?
Una de les característiques del nacionalisme espanyol és considerar que el castellà es va expandir per mèrits propis ja que era més fàcil, més avantatjós i amb major prestigi. Així s’afirma que la gent estava desitjant aprendre’l i que ho va fer amb gust. D’aquí ve la referència del rei el 2001, que Adolfo Suárez ja havia dit el 1976.
Es tracta de cinisme o ignorància?
Això és ser conseqüent amb una ideologia assentada en l’opinió pública, en els mitjans de comunicació i en les principals institucions de l’Estat. Una ideologia que fins i tot s’ensenya a les escoles.
Això fa bo l’afirmació que una mentida dita mil cops acaba sent una veritat?
Sí, tot i que és més una ideologia que no pas una mentida. És una manera d’enfocar les coses que després, evidentment, no correspon amb la realitat. Aquesta visió, aquestes ulleres que ens posen a tots amb un color determinat, ens fan veure les coses d’aquest color.
Els partits ‘no nacionalistes’, almenys els que s’escolten per Catalunya, diuen que els territoris no tenen llengua sinó les persones.
Clar però els nacionalistes espanyols saben on acaba i on comença el territori de la llengua espanyola. Per tant tenen clar que Catalunya és dins aquest mapa i que el castellà hi ha de ser predominant. En canvi, quan una altra llengua diu que té el seu territori la seva resposta és negativa. Si fossin conseqüents no podrien dir que Catalunya és dins el mapa del castellà perquè, segons diuen, aquest mapa no existeix.
Per tant la llengua pròpia existeix?
Clar que sí. El que passa és que una altra de les característiques del nacionalisme espanyol és dir ‘visca la llengua comuna!’ . Se santifica aquesta llengua i la pròpia, en canvi, es critica fins la sacietat; considerant-la ridícula i absurda. Això es molt greu perquè suposa intentar eliminar un tret important de la nació catalana, com és la seva llengua. Dir que el català no és llengua pròpia de Catalunya és un atemptat contra la integritat cultural de Catalunya.
Es diu que el català és més difícil d’aprendre que el castellà.
Existeixen les llengües fàcils? No crec en les llengües fàcils. Amb arguments lingüístics es demostra que això és fals. Quan s’afirma el contrari no es fa des de la lingüística sinó des de la sociolingüística.
Què hi ha darrere una llengua fàcil?
Les suposades llengües fàcils es denominen així per, normalment, justificar una imposició. Són llengües amb un poder demogràfic, econòmic i polític que els ha permès estendre’s. Després fan servir arguments que no tenen cap sentit, com el de la seva facilitat d’aprenentatge, per justificar-se. Jo, com a lingüista, he de denunciar aquests criteris sense base científica.
Se sent sol combatent aquest nacionalisme?
Sí, totalment. Quan en parlo amb companys em sento com un ésser estrany.
Per què no s’atreveixen a fer-li costat o per què no hi estan d’acord?
Perquè no hi estan d’acord. Cap dels meu col•legues hi està, excepte quan vinc a Barcelona per exemple.
Creu que aquest compromís l’ha perjudicat professionalment?
No ho crec perquè, entre altres coses, tinc molts anys d’experiència i un nom fet en un àmbit molt restringit. Això crec almenys.
El director de la RAE, José Manuel Blecua, va dir que no és possible integrar-se a Catalunya sense dominar el català...
Crec que això no és cert. Per desgràcia és possible integrar-s’hi sense conèixer el català. Aquest és, més aviat, l’objectiu. Per això em sembla bé la política educativa de la Generalitat.
Sempre ha pensat com avui?
M’he criat i crescut en una societat nacionalista espanyola. Durant molt temps vaig pensar les coses contra les quals ara estic. He tingut aquests prejudicis i aquests punts de vista tot i que, de jove, vaig militar en un partit trostkista que reivindicava el dret a l’autodeterminació de les nacionalitats. Un dret, per cert, oblidat avui pels partits d’esquerra espanyols.
Hi ha partits i simpatitzants d’esquerra a Espanya que reivindiquen aquest dret. Pel Tibet o pel Sàhara...
Això deriva del mateix nacionalisme del que estem parlant. Un nacionalisme silenciós, ocult, del qual la gent no n’és conscient. M’agradaria que els meus col•legues veiessin que són molt més nacionalistes que aquells a qui acusen de ser-ho.
5/30/2011
5/21/2011
VIDEO: Webcam de la Plaça de Catalunya en directe!
Qui ha interromput la transmissió? El propietari del senyal hi té a veure? És una censura de fet ... o un problema tècnic? Ho sabrem, potser, quan torni a funcionar!
Imatge presa a les 12:47h del dia 21 de maig de 2011. Cliqueu AQUÍ per veure si ara funciona!
5/17/2011
VARIACIÓ SOBRE SA TONADA DES SEGAR
(rebut per correu de jbm282@gmail.com, amb un missatge que comença així: "En es míting central del PP, pes micròfons, no se va dir ni una paraula des discurs en mallorquí, només hi xerraren castellà)..."
A Aubenya segaven ordi
Un mes davant Sant Joan
A Aubenya segaven ordi
Com veien es camp tan gran
Cridaven misericordi
- Son Ferriol ni Sant Jordi
Ni Establiments, La Real
Son Ferriol ni Sant Jordi
Son Sardina i un cabal
De llocs que ningú recordi
- De llocs que ningú recordi
Ni la llengua que parlam
De llocs que ningú recordi
Ni en quedi de net un pam
De país ni territori
- De país ni territori
La Mallorca que estimam
De país ni territori
Ni del poble que formam
No en volen deixar "memori"
- No en volen deixar "memori"
Ni Sineu, ni Sant Joan
No en volen deixar memori
Aposta ens van esborrant
Sense fer gran rebombori.
- Sense fer gran rebombori
Per no fer-nos despertar
Sense fer gran rebombori
Emperò sense aturar
De la pàtria el crematori
- De la pàtria el crematori
A la costa i terra endins
De la pàtria el crematori
Ni alzines, mates ni pins
Ni jocs, ni cançons, ni "histori"
- Ni jocs, ni cançons ni "histori"
Ni rondalles, ni padrins
Ni jocs, ni cançons, ni "histori"
L'herència dels mallorquins
Fan feina perquè se mori .
(rebut per correu de jbm282@gmail.com, amb un missatge que comença així: "En es míting central del PP, pes micròfons, no se va dir ni una paraula des discurs en mallorquí, només hi xerraren castellà)..."
A Aubenya segaven ordi
Un mes davant Sant Joan
A Aubenya segaven ordi
Com veien es camp tan gran
Cridaven misericordi
- Son Ferriol ni Sant Jordi
Ni Establiments, La Real
Son Ferriol ni Sant Jordi
Son Sardina i un cabal
De llocs que ningú recordi
- De llocs que ningú recordi
Ni la llengua que parlam
De llocs que ningú recordi
Ni en quedi de net un pam
De país ni territori
- De país ni territori
La Mallorca que estimam
De país ni territori
Ni del poble que formam
No en volen deixar "memori"
- No en volen deixar "memori"
Ni Sineu, ni Sant Joan
No en volen deixar memori
Aposta ens van esborrant
Sense fer gran rebombori.
- Sense fer gran rebombori
Per no fer-nos despertar
Sense fer gran rebombori
Emperò sense aturar
De la pàtria el crematori
- De la pàtria el crematori
A la costa i terra endins
De la pàtria el crematori
Ni alzines, mates ni pins
Ni jocs, ni cançons, ni "histori"
- Ni jocs, ni cançons ni "histori"
Ni rondalles, ni padrins
Ni jocs, ni cançons, ni "histori"
L'herència dels mallorquins
Fan feina perquè se mori .
Etiquetes de comentaris:
Consell de Mallorca,
eleccions,
llengua catalana,
PP
5/11/2011
A fine against us all: solidarity with "Acció Cultural"
---------------------------------------------------------------------
On 17th February, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) was forced to stop the TV3 broadcasts in the Valencian region, after 26 years. During this time, TV3 had become an normalized television station in the Valencian region, where it has distinguished for its quality and for the fact that it is one of the few TV stations available in Catalan.
In spite of this, president Francisco Camps (of the Valencian region) decided, four years ago, to open a series of administrative suits against the organisation responsible for these broadcasts, Acció Cultural, and this has become a long political and economic persecution. Last October, the organisation already had to pay €126,943.90 to pay a first fine, and now faces two more fines totalling almost €800,000 (of which €130,000has already been paid), an absolutely disproportionate amount for a not-for-profit cultural association whose continuity is now in danger.
During the last four years, Acció Cultural has made evident the very wide support TV3 enjoys in the Valencian region, culminating in the successful demonstration last 16th April in Valencia. In this context, it is also remembering the 651,650 signatures collected for the “Television without Borders” Popular Legislative Initiative (ILP), to legalize the reception of all televisions in Catalan throughout the linguistic area, and that may now begin its parliamentary course inside the Spanish Congress of Deputies.
Both the bill driven by the ILP and the appeal that Acció Cultural has lodged before the Supreme Court may end up showing the organisation was right in this artificial conflict; but, for the time being, Acció Cultural has to pay the outstanding fines unless it wants to suffer the embargo of its bank accounts and its properties and goods. In the face of this grave situation, our duty is to collaborate to collectively pay a fine that in reality is against all those who believe in media plurality and the freedom of speech. Today, then, different media are publishing this public call to ask you to make a donation to Acció Cultural (www.acpv.cat): just as the 651,650 signatures for the ILP were achieved, together we have to collect the necessary money to guarantee the continuity of Acció Cultural.
---------------------------------------------------------------------
On 17th February, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) was forced to stop the TV3 broadcasts in the Valencian region, after 26 years. During this time, TV3 had become an normalized television station in the Valencian region, where it has distinguished for its quality and for the fact that it is one of the few TV stations available in Catalan.
In spite of this, president Francisco Camps (of the Valencian region) decided, four years ago, to open a series of administrative suits against the organisation responsible for these broadcasts, Acció Cultural, and this has become a long political and economic persecution. Last October, the organisation already had to pay €126,943.90 to pay a first fine, and now faces two more fines totalling almost €800,000 (of which €130,000has already been paid), an absolutely disproportionate amount for a not-for-profit cultural association whose continuity is now in danger.
During the last four years, Acció Cultural has made evident the very wide support TV3 enjoys in the Valencian region, culminating in the successful demonstration last 16th April in Valencia. In this context, it is also remembering the 651,650 signatures collected for the “Television without Borders” Popular Legislative Initiative (ILP), to legalize the reception of all televisions in Catalan throughout the linguistic area, and that may now begin its parliamentary course inside the Spanish Congress of Deputies.
Both the bill driven by the ILP and the appeal that Acció Cultural has lodged before the Supreme Court may end up showing the organisation was right in this artificial conflict; but, for the time being, Acció Cultural has to pay the outstanding fines unless it wants to suffer the embargo of its bank accounts and its properties and goods. In the face of this grave situation, our duty is to collaborate to collectively pay a fine that in reality is against all those who believe in media plurality and the freedom of speech. Today, then, different media are publishing this public call to ask you to make a donation to Acció Cultural (www.acpv.cat): just as the 651,650 signatures for the ILP were achieved, together we have to collect the necessary money to guarantee the continuity of Acció Cultural.
Una multa contra tots: en solidaritat amb Acció Cultural
------------------------------------------------------------
El passat 17 de febrer, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es va veure obligada a cessar les emissions de TV3 al País Valencià, després de 26 anys. Durant aquest temps, TV3 havia esdevingut una oferta televisiva normalitzada al País Valencià, on s’ha distingit per la seua qualitat i pel fet de ser una de les poques ofertes audiovisuals en català.
Malgrat això, el president Francisco Camps va decidir, ara fa quatre anys, obrir una sèrie d’expedients administratius contra l’entitat responsable d’aquestes emissions, Acció Cultural, cosa que s’ha traduït en una llarga persecució política i econòmica. El passat mes d’octubre, l’entitat ja va haver de pagar 126.943,90 euros per satisfer una primera multa, i ara s’enfronta a dues multes més que sumen vora 800.000 euros (dels quals ja n’ha pagat 130.000), una quantitat absolutament desproporcionada per a una associació cultural sense ànim de lucre la continuïtat de la qual pot posar en perill.
Durant aquests quatre anys, Acció Cultural ha fet patent l’amplíssim suport a TV3 al País Valencià, fins a arribar a l’èxit de la manifestació del passat 16 d’abril a València. En aquest sentit, cal també recordar les 651.650 signatures recollides per la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres” per legalitzar la recepció de totes les televisions en català en el conjunt del domini lingüístic, i que ara podria entrar a tràmit parlamentari al Congrés espanyol.
Tant el projecte de llei impulsat per la ILP com el recurs que Acció Cultural ha presentat davant el Tribunal Suprem poden acabar donant la raó a l’entitat en aquest conflicte artificial; però, de moment, Acció Cultural ha de pagar les multes que encara té pendents si no vol patir l’embargament dels seus comptes corrents i béns mobles i immobles. Davant aquesta greu situació, el nostre deure és col·laborar a fer front col·lectivament a una multa que en realitat és contra tots els que creiem en la pluralitat informativa i la llibertat d’expressió. Per això, avui, diferents mitjans publiquem aquesta crida pública perquè feu una donació solidària a Acció Cultural (www.acpv.cat): així com junts vam aconseguir les 651.650 signatures per a la ILP, junts hem de reunir els diners necessaris per garantir la continuïtat d’Acció Cultural.
------------------------------------------------------------
El passat 17 de febrer, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es va veure obligada a cessar les emissions de TV3 al País Valencià, després de 26 anys. Durant aquest temps, TV3 havia esdevingut una oferta televisiva normalitzada al País Valencià, on s’ha distingit per la seua qualitat i pel fet de ser una de les poques ofertes audiovisuals en català.
Malgrat això, el president Francisco Camps va decidir, ara fa quatre anys, obrir una sèrie d’expedients administratius contra l’entitat responsable d’aquestes emissions, Acció Cultural, cosa que s’ha traduït en una llarga persecució política i econòmica. El passat mes d’octubre, l’entitat ja va haver de pagar 126.943,90 euros per satisfer una primera multa, i ara s’enfronta a dues multes més que sumen vora 800.000 euros (dels quals ja n’ha pagat 130.000), una quantitat absolutament desproporcionada per a una associació cultural sense ànim de lucre la continuïtat de la qual pot posar en perill.
Durant aquests quatre anys, Acció Cultural ha fet patent l’amplíssim suport a TV3 al País Valencià, fins a arribar a l’èxit de la manifestació del passat 16 d’abril a València. En aquest sentit, cal també recordar les 651.650 signatures recollides per la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres” per legalitzar la recepció de totes les televisions en català en el conjunt del domini lingüístic, i que ara podria entrar a tràmit parlamentari al Congrés espanyol.
Tant el projecte de llei impulsat per la ILP com el recurs que Acció Cultural ha presentat davant el Tribunal Suprem poden acabar donant la raó a l’entitat en aquest conflicte artificial; però, de moment, Acció Cultural ha de pagar les multes que encara té pendents si no vol patir l’embargament dels seus comptes corrents i béns mobles i immobles. Davant aquesta greu situació, el nostre deure és col·laborar a fer front col·lectivament a una multa que en realitat és contra tots els que creiem en la pluralitat informativa i la llibertat d’expressió. Per això, avui, diferents mitjans publiquem aquesta crida pública perquè feu una donació solidària a Acció Cultural (www.acpv.cat): així com junts vam aconseguir les 651.650 signatures per a la ILP, junts hem de reunir els diners necessaris per garantir la continuïtat d’Acció Cultural.
Etiquetes de comentaris:
Acció Cultural del País Valencià,
multa,
TV3,
València
5/04/2011
Material audiovisual sobre política lingüística, multilingüisme, etc.
Material audiovisual sobre política lingüística, multilingüisme, etc.
----------------------------------------------------------------------
Si teniu coneixement d'altres materials (entrevistes, conferències, ponències, taules rodones, material divulgatiu o publicitari...) m'ho feu saber?
Aquesta és una pel·lícula que vol marcar un camí cap a una Europa rica lingüísticament i culturalment. Són els bilingües un cas especial? Tenen el mateix cervell i fan la mateixa vida que els monolingües? Quina diferència hi ha entre qui ha après més d'una llengua des del bressol gràcies a una família bilingüe i qui s'hi ha vist obligat com a immigrant? Quina diferència hi ha entre bilingüisme i biculturalitat? El regal de les llengües (TV3, 17/6/2005).
Isidor Marí. Conferència "Les universitats i les polítiques europees de multilingüisme", dins el cicle Amalgama 09, organitzat pel Servei de Llengües de la UAB, que va tenir lloc a la UAB el 19 de juny de 2009. Data: Juny de 2009. http://www.uab.cat/servlet/Satellite/videos/reproduccio-1192707516892.html?param1=10divulgacio¶m2=20ciencieshumanes¶m4=Llengues&url_video=1245911165879. (1:14:18)
Seminari amb Anxo Lorenzo, secretari general de Política Lingüística de la Xunta de Galícia i professor de la Universitat de Vigo, organitzat pel CUSC-UB i Estudis Gallecs i Portuguesos (Facultat de Filologia, Universitat de Barcelona, 1/4/2011). http://www.youtube.com/watch?v=H84nWPIaWyM (1:46:01)
Conferència "De la competència comunicativa a la competència intercultural" d'Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, en les II Jonades d'aprenentatge de llengües: entorns, eines i recursos didàctics, celebrades a la UAB. Data: Febrer 2011. http://www.uab.cat/servlet/Satellite/videos/reproduccio-1192707516892.html?param1=10divulgacio¶m2=20ciencieshumanes¶m4=Llengues&url_video=1298617179218 (0:57:46)
Conferència "El multilingüisme i la globalització cultural del segle XXI", de Juan Carlos Moreno Cabrera (Universitat Autònoma de Madrid). Acte d'inauguració del curs 2008-2009 al Servei de Llengües de la UAB. Data: Octubre de 2008. http://www.uab.cat/servlet/Satellite/videos/reproduccio-1192707516892.html?param1=10divulgacio¶m2=20ciencieshumanes¶m4=Llengues&url_video=1300173954677 (1:11:00)
Conferència "CLIL-AICLE: aportacions i condicions", de Carme Muñoz, professora de Lingüística Anglesa i Lingüística Aplicada a la Universitat de Barcelona, en l'acte d'inauguració del curs 2009-2010 al Servei de Llengües de la UAB. Data: Novembre de 2009. http://www.uab.cat/servlet/Satellite/videos/reproduccio-1192707516892.html?param1=10divulgacio¶m2=20ciencieshumanes¶m4=Llengues&url_video=1258011875810 (1:43:24)
Richard Clément - Interview - Càtedra de multilingüisme Linguamón-UOC Chair in Multilingualism. Creat: 25/02/2011. http://www.youtube.com/watch?v=2hQ5UuVBDtg (0:20:37)
"Actiu Plurilingüe" (GREIP / Servei de Llengües UAB). Georges Lüdi - http://wuster.uab.es/uabplur/ (0:07:55)
José Ignacio (Natxo) Vila - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Pràctiques educatives en entorns plurilingües". Creat: 17/01/2011. http://www.youtube.com/watch?v=eIR1qV1cbo8 (1:04:27)
Coneix Linguamón. Vídeo Linguamón-Casa de les Llengües - Creat: 30/09/2010. http://www.youtube.com/watch?v=zKYWcn_Hz7k (0:4:58)
Reportatge Conferència Linguamón: 'Canada's official languages: from burden to value'' per Graham Fraser - Creat: 16/12/2010. http://www.youtube.com/watch?v=CsZNIGf9XXc (0:1:37)
Programa Kopernik. Reportatge sobre Linguamón-Casa de les Llengües - Creat: 01/02/2011. http://www.youtube.com/watch?v=ajDNp22RK4k (Comença al minut 5:15)
Ponència Antoni Mir. Alexandria 2010 - Creat: 04/02/2011. http://www.youtube.com/watch?v=yhO33F08YEI (0:9:36)
Elsa Tragant - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "La motivació vers l'anglès entre estudiants catalans de secundària i universitaris". Creat: 08/07/2009. http://www.youtube.com/watch?v=6M0lvx_E82k (0:22:58)
Llorenç Comajoan - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "L'autoconfiança en el model de la voluntat de comunicar". Creat: 09/07/2009. http://www.youtube.com/watch?v=ZEWdYb4zUJY (0:27:27)
Fernand de Varennes - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Esperança i desesperança: Els drets lingüístics en un món multilingüe". Creat: 21/07/2008. http://www.youtube.com/watch?v=Ccm44DNmZ0E (1:26:14)
Josep M. Baldaquí - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "La motivació per a aprendre una llengua minoritzada". Creat: 08/07/2009. http://www.youtube.com/watch?v=8ar2jaNl4k4 (0:24:37)
John Edwards - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Management of language diversity in the classroom". Creat: 28/10/2009. http://www.youtube.com/watch?v=4_MaTj0Repw (1:25:48)
David Lasagabaster - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Programes escolars de multilingüisme al País basc, fites, èxits i actituds lingüístiques". Creat: 08/07/2008.
http://www.youtube.com/watch?v=LI2TkqjfVmw (1:43:34)
Maria Sabaté - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Les xarxes transnacionals i les pràctiques multilingües en espais gestionats per persones migrades: el cas dels locutoris".
Creat: 17/01/2011. http://www.youtube.com/watch?v=hSJdjMKPXJI (0:50:42)
(doblat en castellà) "Las redes transnacionales y las practicas multilingües en espacios gestionados por personas migradas: el caso de los locutorios". Creat: 26/01/2011. http://www.youtube.com/watch?v=H1Ma2NSjO74 (0:50:30)
Veus expertes. Entrevista Norman Jorgensen - Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=iXzfmEeV7ds (0:05:59)
Mikel L. Forcada - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Traducció automàtica de codi obert: una oportunitat per a llengües menor". Creat: 16/07/2008. http://www.youtube.com/watch?v=VafrRSbmCdI (1:22:02)
David Laitin - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Multilingualism and country wealth". Creat: 19/05/2009. http://www.youtube.com/watch?v=15jafZb8WrA (1:06:54)
Kathryn Woolard - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Legitimar llengües, discursos contraposats a l'entorn del contacte lingüístic". Creat: 08/07/2008. http://www.youtube.com/watch?v=UNZ9IdInz0E (1:33:12)
Patrícia Gabancho, Miquel Strubell i Ernest Querol - Presentació del llibre "Llengua i reivindicacions nacionals a Catalunya". Creat: 21/01/2010. http://www.youtube.com/watch?v=rijjFaefRrw (1:02:16)
Robert Philipson - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - Entrevista. Creat: 09/06/2010. http://www.youtube.com/watch?v=pNKWz0xylzI (34:14)
Jean-Claude Corbeil - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "La francesització i la internacionalització de l'economia quebequesa, dos objectius compatibles". Creat: 08/07/2008. http://www.youtube.com/watch?v=jMJCCAImzpk (1:02:41)
Emili Boix, Joan Sala i Miquel Strubell - Presentació del llibre: "Català o castellà amb els fills? La transmissió de la llengua en families bilingües a Barcelona. Creat: 26/01/2011. http://www.youtube.com/watch?v=_PhrIJcIClM (1:01:31)
Jeremy Evas - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Les tecnologies de la Informació en les llengües minoritàries". Creat: 15/01/2009. http://www.youtube.com/watch?v=6jOyh6z9Tzg (0:54:30)
Els reptes de les comunitats lingüístiques mitjanes en el segle XXI. El neerlandès. CUSC. Creat: 28/3/2011. http://www.youtube.com/watch?v=ZLQ0Qev1CTY (0:35:03)
Els reptes de les comunitats lingüístiques mitjanes en el segle XXI. El finès. CUSC. Creat: 28/3/2011. http://www.youtube.com/watch?v=3hum8nhda-Q (0:26:10)
Els reptes de les comunitats lingüístiques mitjanes en el segle XXI. El danès: (1a part). CUSC. Creat: 28/3/2011. http://www.youtube.com/watch?v=BROCr1BkVHU (0:15:02)
(2a part). Creat: 28/3/2011. http://www.youtube.com/watch?v=YJQsZdHlIWA (0:23:23)
Els reptes de les comunitats lingüístiques mitjanes en el segle XXI. L'hebreu. Anat Stavans. CUSC. Creat: 02/05/2011. http://www.youtube.com/watch?v=GnYZ1oFUBZs (0:40:49)
Veus expertes. Entrevista Norman Jorgensen, Universitat de Copenhagen, (Dinamarca) - "Som un país relativament petit i cal que puguem processar tot un ventall de llengües diferents". Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=iXzfmEeV7ds (0:5:59)
Veus expertes. Entrevista Teresa Tinsley, directora de comunicació del Centre Nacional de Llengües del Regne Unit (CILT) - "L'estatus de les llengües al sistema educatiu britànic". Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=sWaZ_9nOo0o (0:6:37)
Veus expertes. Entrevista Pietro Sicuro, director de l'Institut de la Francofonia Digital. Organització Internacional de la Francofonia (OIF) - "La millor manera d'ajudar a l'alfabetització d'un jove als països en desenvolupament és a través de la seva llengua pròpia" - Creat: 26/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=RPCXsAYM7LE (0:10:52)
Veus expertes. Entrevista John Edwards, especialista en multilingüisme i llengües minoritàries de la St Francis Xavier University (Canadà) - "El monolingüisme és molt més estrany al món que el bilingüisme o el multilingüisme". Creat: 26/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=jSPYD51Om-w (0:10:14)
Veus expertes. Entrevista Constantine loannou, director de Projectes internacionals del Centre Internacional d'Ottawa (Canadà) - "Les llengües són font permanent d'enriquiment personal, cultural, social i professional". Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=8hdNbA0H5D4 (0:11:34)
Veus expertes. Entrevista Christine Alfsen, directora de l'Oficina de la UNESCO davant Nacions Unides a Nova York - "El manteniment de la diversitat biològica està estretament lligat a la diversitat cultural i lingüística". Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=zceBN9W7Ffg (0:05:33)
Veus expertes. Entrevista Sirkku Latomaa, Universitat de Tampere (Finlàndia) - "La forta presència de l'anglès als diferents àmbits d'ús fa que el finès i el suec s'usin cada vegada menys entre el jovent" Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=NrjMO7vDDCw (0:08:38)
Veus expertes. Entrevista Meirion Prys Jones, Cap de la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística i Secretari General de Política Lingüística de la Llengua Gal·lesa - "Les llengües d'abast mitjà a la Unió Europea. Un valor de futur". Creat: 26/11/2010 http://www.youtube.com/watch?v=mTj8O-_zyE4 (0:06:28)
Veus expertes. Entrevista Marc van Oostendorp, Institut Mertens (Holanda) - "El 80% de tots els programes de màsters universitaris a Holanda s'imparteixen en anglès". Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=zdafwiOQk1o (0:11:52)
----------------------------------------------------------------------
Si teniu coneixement d'altres materials (entrevistes, conferències, ponències, taules rodones, material divulgatiu o publicitari...) m'ho feu saber?
Aquesta és una pel·lícula que vol marcar un camí cap a una Europa rica lingüísticament i culturalment. Són els bilingües un cas especial? Tenen el mateix cervell i fan la mateixa vida que els monolingües? Quina diferència hi ha entre qui ha après més d'una llengua des del bressol gràcies a una família bilingüe i qui s'hi ha vist obligat com a immigrant? Quina diferència hi ha entre bilingüisme i biculturalitat? El regal de les llengües (TV3, 17/6/2005).
Isidor Marí. Conferència "Les universitats i les polítiques europees de multilingüisme", dins el cicle Amalgama 09, organitzat pel Servei de Llengües de la UAB, que va tenir lloc a la UAB el 19 de juny de 2009. Data: Juny de 2009. http://www.uab.cat/servlet/Satellite/videos/reproduccio-1192707516892.html?param1=10divulgacio¶m2=20ciencieshumanes¶m4=Llengues&url_video=1245911165879. (1:14:18)
Seminari amb Anxo Lorenzo, secretari general de Política Lingüística de la Xunta de Galícia i professor de la Universitat de Vigo, organitzat pel CUSC-UB i Estudis Gallecs i Portuguesos (Facultat de Filologia, Universitat de Barcelona, 1/4/2011). http://www.youtube.com/watch?v=H84nWPIaWyM (1:46:01)
Conferència "De la competència comunicativa a la competència intercultural" d'Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, en les II Jonades d'aprenentatge de llengües: entorns, eines i recursos didàctics, celebrades a la UAB. Data: Febrer 2011. http://www.uab.cat/servlet/Satellite/videos/reproduccio-1192707516892.html?param1=10divulgacio¶m2=20ciencieshumanes¶m4=Llengues&url_video=1298617179218 (0:57:46)
Conferència "El multilingüisme i la globalització cultural del segle XXI", de Juan Carlos Moreno Cabrera (Universitat Autònoma de Madrid). Acte d'inauguració del curs 2008-2009 al Servei de Llengües de la UAB. Data: Octubre de 2008. http://www.uab.cat/servlet/Satellite/videos/reproduccio-1192707516892.html?param1=10divulgacio¶m2=20ciencieshumanes¶m4=Llengues&url_video=1300173954677 (1:11:00)
Conferència "CLIL-AICLE: aportacions i condicions", de Carme Muñoz, professora de Lingüística Anglesa i Lingüística Aplicada a la Universitat de Barcelona, en l'acte d'inauguració del curs 2009-2010 al Servei de Llengües de la UAB. Data: Novembre de 2009. http://www.uab.cat/servlet/Satellite/videos/reproduccio-1192707516892.html?param1=10divulgacio¶m2=20ciencieshumanes¶m4=Llengues&url_video=1258011875810 (1:43:24)
Richard Clément - Interview - Càtedra de multilingüisme Linguamón-UOC Chair in Multilingualism. Creat: 25/02/2011. http://www.youtube.com/watch?v=2hQ5UuVBDtg (0:20:37)
"Actiu Plurilingüe" (GREIP / Servei de Llengües UAB). Georges Lüdi - http://wuster.uab.es/uabplur/ (0:07:55)
José Ignacio (Natxo) Vila - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Pràctiques educatives en entorns plurilingües". Creat: 17/01/2011. http://www.youtube.com/watch?v=eIR1qV1cbo8 (1:04:27)
Coneix Linguamón. Vídeo Linguamón-Casa de les Llengües - Creat: 30/09/2010. http://www.youtube.com/watch?v=zKYWcn_Hz7k (0:4:58)
Reportatge Conferència Linguamón: 'Canada's official languages: from burden to value'' per Graham Fraser - Creat: 16/12/2010. http://www.youtube.com/watch?v=CsZNIGf9XXc (0:1:37)
Programa Kopernik. Reportatge sobre Linguamón-Casa de les Llengües - Creat: 01/02/2011. http://www.youtube.com/watch?v=ajDNp22RK4k (Comença al minut 5:15)
Ponència Antoni Mir. Alexandria 2010 - Creat: 04/02/2011. http://www.youtube.com/watch?v=yhO33F08YEI (0:9:36)
Elsa Tragant - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "La motivació vers l'anglès entre estudiants catalans de secundària i universitaris". Creat: 08/07/2009. http://www.youtube.com/watch?v=6M0lvx_E82k (0:22:58)
Llorenç Comajoan - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "L'autoconfiança en el model de la voluntat de comunicar". Creat: 09/07/2009. http://www.youtube.com/watch?v=ZEWdYb4zUJY (0:27:27)
Fernand de Varennes - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Esperança i desesperança: Els drets lingüístics en un món multilingüe". Creat: 21/07/2008. http://www.youtube.com/watch?v=Ccm44DNmZ0E (1:26:14)
Josep M. Baldaquí - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "La motivació per a aprendre una llengua minoritzada". Creat: 08/07/2009. http://www.youtube.com/watch?v=8ar2jaNl4k4 (0:24:37)
John Edwards - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Management of language diversity in the classroom". Creat: 28/10/2009. http://www.youtube.com/watch?v=4_MaTj0Repw (1:25:48)
David Lasagabaster - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Programes escolars de multilingüisme al País basc, fites, èxits i actituds lingüístiques". Creat: 08/07/2008.
http://www.youtube.com/watch?v=LI2TkqjfVmw (1:43:34)
Maria Sabaté - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Les xarxes transnacionals i les pràctiques multilingües en espais gestionats per persones migrades: el cas dels locutoris".
Creat: 17/01/2011. http://www.youtube.com/watch?v=hSJdjMKPXJI (0:50:42)
(doblat en castellà) "Las redes transnacionales y las practicas multilingües en espacios gestionados por personas migradas: el caso de los locutorios". Creat: 26/01/2011. http://www.youtube.com/watch?v=H1Ma2NSjO74 (0:50:30)
Veus expertes. Entrevista Norman Jorgensen - Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=iXzfmEeV7ds (0:05:59)
Mikel L. Forcada - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Traducció automàtica de codi obert: una oportunitat per a llengües menor". Creat: 16/07/2008. http://www.youtube.com/watch?v=VafrRSbmCdI (1:22:02)
David Laitin - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Multilingualism and country wealth". Creat: 19/05/2009. http://www.youtube.com/watch?v=15jafZb8WrA (1:06:54)
Kathryn Woolard - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Legitimar llengües, discursos contraposats a l'entorn del contacte lingüístic". Creat: 08/07/2008. http://www.youtube.com/watch?v=UNZ9IdInz0E (1:33:12)
Patrícia Gabancho, Miquel Strubell i Ernest Querol - Presentació del llibre "Llengua i reivindicacions nacionals a Catalunya". Creat: 21/01/2010. http://www.youtube.com/watch?v=rijjFaefRrw (1:02:16)
Robert Philipson - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - Entrevista. Creat: 09/06/2010. http://www.youtube.com/watch?v=pNKWz0xylzI (34:14)
Jean-Claude Corbeil - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "La francesització i la internacionalització de l'economia quebequesa, dos objectius compatibles". Creat: 08/07/2008. http://www.youtube.com/watch?v=jMJCCAImzpk (1:02:41)
Emili Boix, Joan Sala i Miquel Strubell - Presentació del llibre: "Català o castellà amb els fills? La transmissió de la llengua en families bilingües a Barcelona. Creat: 26/01/2011. http://www.youtube.com/watch?v=_PhrIJcIClM (1:01:31)
Jeremy Evas - Càtedra multilingüisme Linguamón-UOC - "Les tecnologies de la Informació en les llengües minoritàries". Creat: 15/01/2009. http://www.youtube.com/watch?v=6jOyh6z9Tzg (0:54:30)
Els reptes de les comunitats lingüístiques mitjanes en el segle XXI. El neerlandès. CUSC. Creat: 28/3/2011. http://www.youtube.com/watch?v=ZLQ0Qev1CTY (0:35:03)
Els reptes de les comunitats lingüístiques mitjanes en el segle XXI. El finès. CUSC. Creat: 28/3/2011. http://www.youtube.com/watch?v=3hum8nhda-Q (0:26:10)
Els reptes de les comunitats lingüístiques mitjanes en el segle XXI. El danès: (1a part). CUSC. Creat: 28/3/2011. http://www.youtube.com/watch?v=BROCr1BkVHU (0:15:02)
(2a part). Creat: 28/3/2011. http://www.youtube.com/watch?v=YJQsZdHlIWA (0:23:23)
Els reptes de les comunitats lingüístiques mitjanes en el segle XXI. L'hebreu. Anat Stavans. CUSC. Creat: 02/05/2011. http://www.youtube.com/watch?v=GnYZ1oFUBZs (0:40:49)
Veus expertes. Entrevista Norman Jorgensen, Universitat de Copenhagen, (Dinamarca) - "Som un país relativament petit i cal que puguem processar tot un ventall de llengües diferents". Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=iXzfmEeV7ds (0:5:59)
Veus expertes. Entrevista Teresa Tinsley, directora de comunicació del Centre Nacional de Llengües del Regne Unit (CILT) - "L'estatus de les llengües al sistema educatiu britànic". Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=sWaZ_9nOo0o (0:6:37)
Veus expertes. Entrevista Pietro Sicuro, director de l'Institut de la Francofonia Digital. Organització Internacional de la Francofonia (OIF) - "La millor manera d'ajudar a l'alfabetització d'un jove als països en desenvolupament és a través de la seva llengua pròpia" - Creat: 26/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=RPCXsAYM7LE (0:10:52)
Veus expertes. Entrevista John Edwards, especialista en multilingüisme i llengües minoritàries de la St Francis Xavier University (Canadà) - "El monolingüisme és molt més estrany al món que el bilingüisme o el multilingüisme". Creat: 26/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=jSPYD51Om-w (0:10:14)
Veus expertes. Entrevista Constantine loannou, director de Projectes internacionals del Centre Internacional d'Ottawa (Canadà) - "Les llengües són font permanent d'enriquiment personal, cultural, social i professional". Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=8hdNbA0H5D4 (0:11:34)
Veus expertes. Entrevista Christine Alfsen, directora de l'Oficina de la UNESCO davant Nacions Unides a Nova York - "El manteniment de la diversitat biològica està estretament lligat a la diversitat cultural i lingüística". Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=zceBN9W7Ffg (0:05:33)
Veus expertes. Entrevista Sirkku Latomaa, Universitat de Tampere (Finlàndia) - "La forta presència de l'anglès als diferents àmbits d'ús fa que el finès i el suec s'usin cada vegada menys entre el jovent" Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=NrjMO7vDDCw (0:08:38)
Veus expertes. Entrevista Meirion Prys Jones, Cap de la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística i Secretari General de Política Lingüística de la Llengua Gal·lesa - "Les llengües d'abast mitjà a la Unió Europea. Un valor de futur". Creat: 26/11/2010 http://www.youtube.com/watch?v=mTj8O-_zyE4 (0:06:28)
Veus expertes. Entrevista Marc van Oostendorp, Institut Mertens (Holanda) - "El 80% de tots els programes de màsters universitaris a Holanda s'imparteixen en anglès". Creat: 29/11/2010. http://www.youtube.com/watch?v=zdafwiOQk1o (0:11:52)
5/01/2011
Conferència Nacional per l'Estat Propi: un espectacular èxit
* Cronica.cat: Lluís Llach conclou la Conferència Nacional http://www.cronica.cat/noticia/Lluis_Llach_conclou_la_Conferencia_Nacional. L’Assemblea Nacional Catalana "definirà dues vies per exercir el dret d’autodeterminació: Reclamar al Parlament de Catalunya la celebració d’un Referèndum d’Independència o en el cas que l’Estat espanyol negui aquesta possibilitat, la declaració unilateral d’independència."
* Taula d'Entiuats Cíviques d'Arbúcies. http://tecadarbucies.blogspot.com/2011/05/conferencia-nacional-per-lestat-propi.html
* Blog de Ferran Sala: La Conferència Nacional per l’Estat Propi arrenca per conduir una ‘revolució tranquil·la’ cap a la independència http://ferransala.com/?p=15772
* Responsabilitat Global: La societat civil pren la iniciativa per l'Estat propi. http://responsabilitatglobal.blogspot.com/2011/05/la-societat-civil-pren-la-iniciativa.html. "La societat civil catalana ha iniciat avui una “rebel·lió tranquil·la”, en paraules de Txe Arana.
* Rubí Decideix i la Conferència Nacional per l’Estat propi.
http://www.rubidecideix.cat/conferencia-nacional-estat-propi/. "El que volem és animar-vos a encarar una nova fita en el camí sapiguem repetir l’èxit de mobilització i de transversalitat i unitat que la Consulta va suposar."
TribunaTV a la Conferència Nacional per l'Estat (8m): http://www.tribuna.cat/tribunatv//tribunatv-a-la-conferencia-nacional-per-lestat-propi-01-05-2011.html
* Vilaweb: “Traçant la ruta 'cap al lluminós horitzó de la independència'”. http://www.vilaweb.cat/noticia/3879849/20110501/tracant-ruta-cap-lluminos-horitzo-independencia.html. “La Conferència Nacional per l'estat propi es va posar en marxa ahir al Palau de Congressos de Barcelona amb el propòsit de constituir, a la tardor, l'Assemblea Nacional Catalana. Aquest organisme haurà d'aplegar el conjunt de l'independentisme, amb el màxim nombre de persones, entitats i partits, per posar les bases per l'estat propi. La Conferència, que ha rebut el suport de nombroses personalitats de la societat civil (vídeo), va aprovar el full de ruta per a la constitució d'aquesta gran Assemblea..."
* Vídeo (de Vilaweb; 9m) amb la intervenció de Lluís Llach: "L'única ruta amb un horitzó lluminós és la independència": http://www.vilaweb.tv/?video=6797
* El Punt: Arrenca la “revolució tranquil·la” cap a la independencia. http://www.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/404402.html. “Els participants han aprovat per àmplia majoria la declaració de la Conferència, el full de ruta de l'organització i han escollit un Consell Permanent i nou Secretariat Provisional.”
* Regió 7: “Arrenca la Conferència Nacional per l’Estat Propi.” http://www.regio7.cat/arreu-catalunya-espanya-mon/2011/04/30/arrenca-conferencia-nacional-lestat-propi/142186.html: "La Conferència Nacional per l'Estat Propi, que reuneix a particulars i representants de diverses organitzacions independentistes majoritàriament relacionats amb l'onada de consultes sobiranistes que han tingut lloc a Catalunya des del 2009, ha celebrat..."
* Ara o Mai: "Un pas endavant cap a la independència: La Conferència Nacional". http://araomai.cat/noticies/i/505. Reportatge de Quim Sallés: "1.300 persones posen negre sobre blanc el full de ruta cap a l'assoliment d'una nació lliure i sobirana amb la consigna «Ara per l'Estat propi»". Excel·lent recull fotogràfic (d'Albert Alemany) a http://www.naciodigital.cat/galeria/805/conferencencia/nacional/estat/propi
* Ara o Mai: Llistat del Consell Permanent i del Secretariat de la Conferència Nacional: http://araomai.cat/noticies/i/506
* Yahoo: “1.500 persones participen en la fundació d'una assemblea per aconseguir la independència de Catalunya”. http://es.noticias.yahoo.com/5/20110430/tlc-1-500-persones-participen-en-la-fund-5da5357.html . “S'ha escollit un consell permanent amb 120 membres, entre els quals els fundadors de CDC Miquel Esquirol i Jaume Terribes i representants del sector de l'esquerra independentista com Carles Castellanos i Eva i Blanca Serra.
Hi eren els diputats d'ERC Joan Tardà, de SI Uriel Beltran i Jordi Strubell i d'ICV Jaume Bosch; Josep Cruanyes, Lluís Llach i l'expresident del Parlament Heribert Barrera.”
* Llibertat.cat: “Consens i unitat per impulsar l'Assemblea Nacional Catalana”. http://www.llibertat.cat/content/view/12630/29/. “La Conferència Nacional per l'Estat Propi s'ha celebrat avui a l'Auditori del Palau de Congressos de la Fira, a Montjuïc, amb una participació de 1.500 persones vingudes d'arreu del territori. L'acte que ha estat conduit pels actors i presentadors Txe Arana, Jordi Banacolocha i Josep M. Ferrer i Arpí ha aprovat dos documents base, punt de partida per al procés constituent cap a l’Assemblea Nacional Catalana....”
* El Punt: “La Conferència per l'Estat Propi inicia la ruta sobiranista. L'acte aplega 1.500 participants i pretén començar un procés que culmini amb un referèndum vinculant el 2014”. http://www.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/404479.html. Maria Altamira hi cita Miquel Sellarès: "Hem fet país, després hem fet nació, hem construït aquesta nació i ara ha arribat el moment de fer estat"
* Directe.cat: "La Conferència Nacional per l'Estat Propi arrenca per conduir una 'revolució tranquil·la' cap a la independència". (http://www.directe.cat/noticia/149870/la-conferencia-nacional-per-l-estat-propi-arrenca-per-conduir-una-revolucio-tranquilla-cap). "...El proper pas de la Conferència Nacional per l'Estat Propi serà la constitució de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), que reunirà totes les persones que participin en les agrupacions locals per a la independència que han sorgit durant els darrers mesos al país...
* Blog de Carme Vilaró Rovira (http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/195807): "Però ja torno a estar il·lusionada, vull participar en aquest procés de la conquesta de la llibertat col·lectiva perquè 'l'única ruta amb un horitzó lluminós és la independència'." "...Avui he vist que hi ha 175 raons de pes per l'estat propi."
* Blog de Jaume Renyer (http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/195799): “L'Assemblea de Catalunya del segle XXI”. Avui s'ha constituït després d'un llarg procés de gestació un organisme unitari que pren com a antecedent l'Assemblea de Catalunya creada l'any 1971 sota el franquisme.
* Blog de Josep Romeu (http://blocdejosepromeu.blogspot.com/2011/05/el-risc-de-la-marginalitat.html): En Josep comenta al Blog Gran de la Sobirania que "l’important... és el fet que personalitats de diversos àmbits, de reconegut prestigi, i que fa uns pocs anys no s’hi haurien mullat, ara hi hagin volgut donar suport obertament".
* Recullo la proposta de l'amic Josepmiquel Servià de corejar, d'ara endavant, “in-inde-independència-ja!” http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/195810
* Article de Xavier Borràs a Nació Digital (http://www.naciodigital.cat/opinionacional/noticia/1764/encara/combat/volem/estat): "… Per una vegada l'impuls de la societat civilitzada del nostre país ha estat capaç d'aplegar en una mateixa sala tots els qui encara no fa quatre dies tractaven, precisament, de fer tot el contrari..."
Etiquetes de comentaris:
Assemblea Nacional Catalana,
Conferència Nacional per l'Estat Propi,
MxI,
Palau de Congressos de Montjuïc
Subscriure's a:
Missatges (Atom)