Dies des del Referèndum de l'u d'octubre de 2017

Fes una piulada

Cercar en aquest blog

StatCounter

1/31/2011

Reunió al Parlament de Catalunya per parlar de la promoció i defensa de la llengua

En un gest que espero que serà repetit pels altres grups parlamentaris catalanistes, Solidaritat Catalana per la Independència -amb l'assistència de tots els seus diputats- ha convidat a una reunió, avui 31 de gener, els representants d'una sèrie d'entitats que vetllen per la llengua catalana i la promouen.

En nom de la Fundació Congrés de Cultura Catalana jo he fet aquestes propostes, relacionades totes elles amb la necessària concertació social de les accions de promoció de la nostra llengua:

* L'incompliment per part del Govern espanyol dels compromisos adquirits mitjançant acords amb diferents institucions de la Unió Europea, per facilitar la tramitació de documents en català (i en basc i gallec), en compliment dels acords bilaterals signats amb diferents institucions de la UE arran de la Resolució del Consell de 13 de juny de 2005. Això inclou la traducció al català-valencià del Tractat de Lisboa.

* La necessària dinamització del Consell Social de la Llengua Catalana.

* La sistematització de la política lingüística de la Generalitat de Catalunya mitjançant un nou Pla General de Normalització Lingüística.

* Suport per a la coordinació de les entitats. La Generalitat havia promogut, amb el suport de VILAWEB, un portal www.entitats.info, que permetia agrupar totes les iniciatives (actes, publicacions, notícies...) en favor de la llengua que organitzaven una sèrie d’entitats. Aquest suport va desaparèixer, i també el portal.
“Entitats.info va ser un portal de suport a les institucions culturals del país, creat per la Generalitat de Catalunya l'any 2002. Va deixar de funcionar l'agost del 2007.”

També he tingut ocasió de proposar que es personin les entitats com a parts afectades en els diferents recursos presentats per entitats unionistes contra reglaments d'usos lingüístics a diputacions i ajuntaments, i el clam general de les entitats ha estat que s'hi personi també la Generalitat.

Entre les entitats representades en aquest reunió (que serà seguida per una altra, amb més entitats) hi havia la Fundació Congrés de Cultura Catalana, l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, la Plataforma Universitària pel Català (PUC), Sobirania i Progrés, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL), l'Associació "Llengua Nacional", i els promotors del Manifest "La universitat catalana defensa la immersió lingüística" (Declaració dels professors de psicologia de les universitats catalanes, respecte de la llengua de l'escola).
Baròmetre de l'ús del català a Internet