Dies des del Referèndum de l'u d'octubre de 2017

Fes una piulada

Cercar en aquest blog

StatCounter

11/01/2013

La Constitució tutelada

Extractes del programa de 30 Minuts, Més enllà del consens (07/12/2003)                   http://www.tv3.cat/30minuts/reportatges/148/Mes-enlla-del-consens

Narcís Serra 4:02 - 4:35: “Adolfo Suárez tenia dos límits: el mínim el va marcar l’opinió pública, i el màxim, el poder fàctic que se sentia hereu de les essències del franquisme. I de poder fàctic – molta gent se’n sentia hereu, però de poder fàctic cohesionat, que se’n sentia hereu,  o que havia de garantir la continuïtat del franquisme- només n’hi havia un, que era l’exèrcit.”
...


Article 2: min 24:25 -

Jordi Solé Tura 25:05 – 25:22: “L’últim minut com qui diu en el moment de la ponència, que jo en aquell moment n’era president, vaig rebre un paper, un paper que estava escrit a mà i de qualsevol manera, i que provenia de La Moncloa, i que feia la proposta que li deien “última y definitiva” que volem fer amb tot això.”

Miquel Roca 25:23 – 25:33: “Em consta perfectament. Jo vaig negociar amb el Suárez la introducció de l’expressió ‘nacionalitats’ a la Constitució, i aleshores ell feia consultes evidentment a un grup de militars.” 

Jordi Solé Tura 25:34 – 25:51: “Però hi havia una gran part que no volien acceptar absolutament res. Ni tan sols aquest element central que hem fet al principi. ‘Què vol dir això?’ ‘Buenu molt bé això de la unitat d’Espanya, la solidaritat’. ‘Què vol dir això de “nacionalitats”?’ ‘I què vol dir això?’ No ho volien de cap manera.”

Article 8: min 29:50 -

Miguel Herrero de Miñón 27:04 – 27:18: “El artículo 8 tiene una redacción técnica, que procede efectivamente de sectores del Estado Mayor, que el presidente Suárez hizo suyo y así lo transmitió.”

Xabier Arzalluz 27:18: - 27:45: “El Sr. Herrero de Miñón enseña el membrete que ponía, pues, “Alto Estado Mayor”, o un término militar, no sé qué organismo militar sería, y entonces todo el mundo, amén. Y yo recuerdo haberle proguntado a Enrique Múgica despues: ‘¿Cómo habeis aceptado vosotros eso, de que la Constitución, el orden constitucional y todo lo demás, esté sometido a las fuerzas armadas? Esto es una tutela!’. Y él me dijo: ‘Era la condición’.”

...ooo000&&&000ooo...

Agraeixo les informacions rebudes del dr. Enric Casulleras (incloent-hi còpia d'aquesta carta, encara sense que me'n consti una resposta):



i també les del Dr. Oriol Vidal-Aparicio, autor de l'article:

La dubtosa legitimitat de la constitució sota l'amenaça militar

Font: Vilaweb, 19.10.2012


Baròmetre de l'ús del català a Internet