Dies des del Referèndum de l'u d'octubre de 2017

Fes una piulada

Cercar en aquest blog

StatCounter

9/08/2009

Acte PDD: Cal buscar noves vies més enllà de l’autonomisme

Dimarts, dia 8 de setembre a les 19,30h, a l’Aula Magna de la Facultat d’Història de la Universitat de Barcelona a Ciutat Vella, la Plataforma pel Dret de Decidir ha celebrat l'acte “Cal buscar noves vies més enllà de l’autonomisme”.

El primer a intervenir ha estat Roger Ponts d'Araitaca, que ha explicat que el camí estatutari ha estat un absolut fracàs, que és una via morta, i que a través del model d'estat de les autonomies que respresenta l'estatut, els catalans/es no obtindrem un ple autogovern i una situació econòmica i social puntera dins la Comunitat Europea, tot i l'esforç i energies que hi aportem. Araitaca se centra en fomentar, divulgar i participar en la creació d'un estat d'opinió majoritari favorable a l'autogovern ple de Catalunya, que culmini en la formació d'un estat propi dins la Unió Europea, com a camí per a millorar les condicions de vida dels ciutadans/es de Catalunya. Per això han creat un Observatori del col·lapse de la via estatutària, l'instrument principal del qual és la "teranyina estatutària", que visualitza molt bé com l'estatut implantat constitueix una ínfima part de les necessitats que es va plantejar el país fa 4 anys.

A continuació han parlat Jordi Clopés i Andreu Majó, membres de la comissió organitzadora de la consulta per la independència de Catalunya, que se celebrarà a Arenys d'Amunt diumenge 13 de setembre. Han explicat en detall tot el procés, el protocol elaborat per portar a terme la consulta, i també els mecanismes independents de control i verificació de tot el procés. Han subratllat la força imparable que dóna la unitat d’acció democràtica, i han deixat constància de les múltiples adhesions i oferiments de suport que han rebut d'arreu del país.

A continuació el professor Joan Fonollosa ha presentat un detallat full de ruta cap a la sobirania (que ja fa més d'un any que ha explicat en públic (enllaç actualitzat 23/7/2013) en què al costat de la feina interior d'informació, i l'assumpció dels partits catalans catalanistes del compromís electoral de sumar-se a la futura majoria parlamentària en favor de la independència, hi ha d'haver una feina diplomàtica perquè la declaració del nostre Parlament obtingui el reconeixement internacional.

Després el professor Josep M. Terricabras ha fet unes consideracions de caire més filosòfic, però ha demanat que tothom, ja des d'ara, actuï amb independència personal -si pot ser, amb bon humor!- i com si el nostre país ja fos lliure. Ha acabat la seva intervenció amb la vibrant lectura de part del seu article que havia de sortir al Periódico de Catalunya l'endemà.

Per cloure l'acte Josep Cruanyes, nou president de la PDD, ha presentat un document acordat a la darrera assemblea (de 5 de setembre de 2009) que marca la futura línia estratègica de la PDD.

Per a mi, ha estat un acte d'una maduresa democràtica memorable, una suma de veus més que autoritzades que han fet que en cada cas el nombrós públic els rebés amb llargs i emotius aplaudiments.

Per cert, també Artur Mas ha deixat clar a TV3 que, en el seu cas "a títol personal", votaria a favor de la independència de Catalunya:

Baròmetre de l'ús del català a Internet