Dies des del Referèndum de l'u d'octubre de 2017

Fes una piulada

Cercar en aquest blog

StatCounter

12/10/2013

Articles nous meus


Miquel Strubell dóna la seva veu pel català! (6 de juny de 2016)




"Confiança" (Tribuna, 3 de juny de 2016)
"A la política, com en molts altres àmbits de la vida col·lectiva, la confiança és clau. L'intercanvi comercial requereix confiança. El compromís de parella requereix confiança. Qualsevol pacte, acord o promesa (ni que digui escrit amb un tovalló!) requereix confiança. I el sistema polític requereix confiança. Fins i tot un règim dictatorial pot subsistir si inspira confiança..."

"Els Altres" (Tribuna, 10 de maig de 2016)
"Els altres no respecten la llei i l'estat de dret. Nosaltres sí que la respectem, sempre, escrupolosament. Els altres són nazis, excloents i intolerants. Nosaltres som demòcrates (de tota la vida!), dialogants i, a més, respectem la llei de Godwin..."

"Europa, terra de refugiats" (Tribuna, 25 d'abril de 2016)
"Les històries de la Segona Guerra Mundial repeteixen les espantoses xifres de les morts causades o bé per la bestialitat del règim nazi que va exterminar milions de ciutadans, la gran majoria d'ells jueus –la "solució final"-..."


"Un mausoleu i una daga" (Tribuna, 12 d'abril de 2016)
"Per a un país democràtic resulta d'una incomoditat enorme tenir un monestir, amb una creu de dimensions colossals al damunt, fabricat per l'esforç de milers de presoners de guerra -d'una guerra civil, a més- en honor i glòria d'un règim que durant quasi quaranta anys va fer mofa de tots els valors de la societat occidental i els principals dirigents del quals hi estan enterrats..." 


"Koiné" (Tribuna, 4 d'abril de 2016)
"Veient la llista de redactors i signants del text del Manifest Per un Veritable Procés de Normalització Lingüística a la Catalunya Independent, -amics meus molts d'ells, i per a mi gent venerada, gent d'un nivell intel·lectual fora de tot dubte- i davant dels atacs furibunds, amb les referències habituals al nazisme, per part de gent contrària als drets polítics de Catalunya en general, i a la seva aspiració a decidir el seu futur democràticament, la meva incomoditat m'obliga a pronunciar-m'hi públicament..." 

"Mai?(Tribuna, 28 de gener de 2016)  
"És arriscat afirmar dir que hom "mai" no farà tal o tal cosa ("mai no mataré" podria dir algú, però si algú altre estigués a punt de liquidar la família i la pogués salvar, potser canviaria sobtadament d'opinió). Dit això, crec que mai no votaré a un partit, o coalició, d'inspiració marxista o trotskista. A la vegada, no tinc cap problema per exigir reformes molt profundes, molt, en el nostre model de societat." 

"I ara resulta que em vaig equivocar. I que tinc amics de la CUP anímicament desfets, no només per la decisió de diumenge, sinó pel que suposa de encegat desaprofitament d'una oportunitat històrica..."


"El dia de la veritat" (Tribuna, 9 de novembre de 2015)

Aquests dies no afluixen les mentides que circulen, amb la plena complicitat de molts mitjans, per preparar l'opinió pública davant de qualsevol estirabot de l'Estat per intentar aturar el procés català cap a la independència. Han fet córrer suposades pressions del Banc Central Europeu... 

"Desambiguació" (Tribuna, 5 d'octubre de 2015)

Total, que hem sortit relativament indemnes del que Ramir De Porrata-Doria descrivia com a 'Divide et Impera": l'estratègia d'Espanya contra el sobiranisme'. Tot plegat, la premsa catalana i la mundial ha entès perfectament el resultat: una clara majoria independentista al Parlament, molts punts per davant dels partits unionistes, i amb els putairamonetistes a l'entorn del 10%. El que és greu és que la premsa (i la política) instal·lada a Madrid continuïn sense entendre res.. 

"'Papa, em dónes 25 pessetes?'" (Tribuna, 2 de setembre de 2015)

Alguns es pensen que poden muntar plataformes electorals a base de negar les evidències, de criticar amargament l'oponent polític (fins a l'insult i la desqualificació, i fomentant l'odi personal si cal), i de prometre duros a quatre pessetes..."

"Èpica" (Tribuna, 31 de juliol de 2015)

La tàctica de l'Adversari (que hi té molt, molt a perdre) no ha estat la de presentar números ni dades, sinó la d'alimentar de manera barroera unes pors, tantes com ha pogut..."


"Encertar el blanc(Tribuna, 15 de juliol de 2015)
Tots els partits favorables al Sí a la independència aparquen les diferències perquè no competeixen -excepcionalment- en aquests comicis, sinó que s'ajuden mútuament...

"Els dos fronts de la guerra (freda)" (Tribuna, 16 de juny de 2015)
Es tracta d'aconseguir que entenguin que les solucions només vindran de considerar que el 27S és el referèndum que no ens deixen fer...

"Greuges" (Tribuna, 25 de març de 2015)
L'independentisme es dispara progressivament davant les reaccions estatals a l'intent --per a molts, el darrer intent-- de Catalunya de trobar un encaix còmode a Espanya...

"Impunitat o immunitat?" (Tribuna, 19 de març de 2015)
En el país que vull, i que construirem amb la voluntat popular, aquestes coses no restaran impunes...

"La condició" (Tribuna, 11 de març de 2015)
"Quin paper pot fer, presencialment amb els partits, l'Assemblea Nacional Catalana, davant el succedani de referèndum, les eleccions del 27 de setembre?..."

"La gallina dels ous d'or" (Tribuna, 18 de febrer de 2015)
"Fa uns anys, en tornar al meu cotxe que tenia aparcat en diagonal al carrer, tot just havent-lo passat s'atura un conductor i em demana si me'n vaig. En contestar-li que sí, intenta fer marxa enrere per deixar-me sortir, però un altre conductor ho impedeix, amb la voluntat de ficar-s'hi ell..." 

"Quina Constitució?" (Tribuna, 5 de febrer de 2015)
"Que no ens maregin la perdiu amb el que "podem" o no "podem". Expliquem la realitat als veïns "indecisos", i posem-nos a proposar esmenes a un altre dels esborranys de Constitució de la República catalana: una tasca molt més senzilla!

"Cap endavant!" (Tribuna, 21 de gener de 2015).
"L'home del carrer, que no està sotmès a les diatribes que corren per les xarxes socials --moltes d'elles d'aparença fratricida (o nacionalment suïcida)-- sap que el 27 de setembre hi haurà eleccions al Parlament de Catalunya..."

"Alts i baixos" (Tribuna, 23 de desembre de 2014)
"És inadmissible comparar el resultat d'un ítem que demana una opinió ("Està a favor o en contra...') amb el d'un ítem de contingut comportamental ("Què faria en cas de..."). Tot això porta a tres reflexions..."

"Llibertat" (Tribuna, 1 de desembre de 2014)
"L'essència de la llibertat és la capacitat de triar, de no tenir el camí ─o falta de camí─ marcat. El serf, el presoner, l'esclau, no pot triar, i per tant no és lliure. La persona dependent (per vellesa, per joventut, per malaltia) no pot triar, i per tant no és lliure."

"El deu de novembre" (Tribuna, 7 de novembre de 2014)
"Tothom enfoca l'atenció legítimament en el 9 de novembre, però si tot va bé --i els indicis són que hi acudirà molta, molta gent, malgrat les amenaces més o menys sorolloses del Gobierno-- serà d'una transcendència més gran el 10 de novembre. El 10 de novembre s'haurà acabat la treva entre els partits favorables a la consulta, els que van sortir a la foto al Palau de la Generalitat el passat 13 de desembre..."

"Ara és l'hora... de les emocions(El Punt Avui, 5 de novembre de 2014)
"Les paraules, i els conceptes associats, sovint evoquen imatges i sentiments, de caire positiu o negatiu. Un mateix concepte de vegades pot ser expressat de més d'una manera..."

"Between the devil and the deep blue sea",  22 October 2014. (English translation of...
...   "Entre Espases i Parets", (Diari Gran, 22 d'octubre de 2014). 

"Tot és possible" (Tribuna, 20 d'octubre de 2014)
En una plaça de Catalunya desbordada en l'acte més multitudinari mai fet per demanar un vot determinat, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana han fet una crida poderosa en forma de cop de puny damunt la taula al conjunt dels partits polítics. No els pertoca entrar en l'arena de la legítima pugna entre les opcions polítiques per guanyar el favor de l'electorat.... Però el missatge ha estat clar.
"Perversitats antidemocràtiques" (Tribuna, 14 d'octubre de 2014)
La campanya del No en el referèndum d'Escòcia va suscitar airades reaccions en el camp del Sí. Les acusacions de jugar brut (d'abús del i des del poder) van ser continuades. Però vist des d'aquí resulten puerils: el contrast és enorme. [més...]



Primera part de la tertúlia de dilluns 13 d'octubre de 2014 amb el sociolingüista Miquel Strubell. Bar del Tradicionàrius (CAT) de Gràcia, dins el cicle "Tertúlies amb Gràcia", acte emmarcat en la campanya unitària Ara és l'hora.


"Quan estem immersos en la nostra pròpia dinàmica sobiranista, és saludable poder intercanviar impressions amb gent d'altres països. S'acaba de celebrar al parlament europeu un simposi [més...]
Al Capone i tres conclusions. (Tribuna, 4 de setembre de 2014)
Com sap tothom ─incloent-hi el govern d'Espanya─ Elliott Ness va ser capaç de fer empresonar Al Capone no pas per les seves activitats il·legals i els assassinats... [més...]


A la conquista de Catalunya(Tribuna, 9 de juliol del 2014)

[Ens hem de demanar] com podem seduir els nostres veïns i conciutadans, principalment –però no pas sempre, ni de lluny-- gent amb forta identitat espanyola (de primera o de segona generació) de la bondat de la independència de Catalunya. Com els podem atraure al Sí+Sí. [més...]


Dues caricatures(Tribuna, 7 de juliol del 2014) 

...Encara que molta gent no ho sàpiga, en sortirem tots guanyant. Tots nosaltres, i els que vindran darrere nostre... [més...] 



Pastanagues(Tribuna, 17 de juny del 2014)
Tothom, fins al darrer elector encara indecís, ha d'entendre que les úniques pastanagues que regalarà aquesta gent seran ben corcades per dins. [més...]

Una petita juguesca(Tribuna, 2 de juny del 2014)
S'ho hauran guanyat a pols, amb el seu discurs nacionalista: em fregaré les mans amb la revolta interna del PP. [més...]


"Catalonia is Different". (Tribuna, 2 de juny del 2014)
Enviem a Brussel·les un missatge clar de confiança en la resolució dels nostres problemes. [més...]

Ràbia infinita. (Tribuna, 9 de maig del 2014)
Em fa una ràbia infinita pensar que ara mateix, que estic picant aquestes lletres damunt del teclat, possiblement hi ha una persona en un despatx, ben bé com el protagonista, Gerd Wiesler, de La Vida dels Altres –però al costat de centenars de funcionaris més, els sous dels quals paguem entre "todos los españoles"- llegint-les i prenent notes a mà en un quadern, de cara a l'informe diari que fa. [més...]

Motards Independentistes espot MIQUEL STRUBELL ...



Day One. (Help Catalonia, 20 d'abril de 2014)
With an insistence that I find increasingly aggravating, an EU spokesman has yet again repeated the stale claim that "a new state would become, by dint of its independence, a third country with respect to the EU and the Treaties of the Union would not apply from day one of its independence”. Such a statement disqualifies the Commission's similarly repeated statement...
[més...]


Llengua, Nació i Estat Propi (conferència a l'Ateneu, 7 d'abril de 2014)

L'ABC' i la gallina cega (Tribuna, 17 de març del 2014) 
L'"autodenominat" diari ABC no s'ha caracteritzat mai -si més no, des que tinc ús de raó- per una actitud neutre respecte dels catalans. Però l'editorial --l'editorial!-- d'avui ja no és una qüestió d'actitud. És digne d'un pamflet de partit extremista i, a més, ja a la primera frase diu una cosa tan falsa que no m'estranyarà si l'ANC el tira pels tribunals. [més...]

An Independent Catalonia Will Be a Good Neighbour (16 de març de 2014)
Since September 2012 the world's mass media have been buzzing, on and off, with a new contender to become an independent nation: Catalonia. This doesn't mean it hasn't been independent before, or that the independence movement has appeared out of the blue. But the largest demonstration in Catalonia's history, organized by a grassroots non-partisan organization that had emerged on the stage just a few months earlier (the Catalan National Assembly), and calling for independence, surprised and captured the imagination... [més...]

Europa hi ha d'intervenir (13 de febrer de 2014)

Europa ha d'intervenir. No vull semblar melodramàtic. No és que demani que Europa enviï els tancs per garantir l'exercici del dret democràtic dels catalans de manifestar la seva voluntat sobre el futur de Catalunya (democràtic i universal) o, com en el cas d'Escòcia, de decidir el seu futur. Però queda molt clar que els contraris a la dissolució d'Espanya...  [més...]

El "plan" del PP fa aïgues abans de començar (22 de gener de 2014)

En un memorable i sempre actual article, ""Divide et Impera": l'estratègia 'Espanya contra el sobiranisme", publicat el gener de 2013, Ramir De Porrata-Doria (del Cercle Català de Negocis) recordava que José María Aznar havia tingut la barra d'amenaçar, feia poc: 'Antes se romperá la unidad de Cataluña que la de España'..[més...]

Enquestes a gust del consumidor... o del patrocinador (31 de desembre de 2013)

"...crec que no hem de fer cas de cap enquesta que:

(i) deixi d'incloure, a les dades tècniques, la manera d'accedir al qüestionari íntegre, 

(ii) no limiti la mostra als que podran votar, i (iii) no permeti directament saber quanta de la gent enquestada diu que podent-ho fer, no hi votarà." [més...]



A Nightmare Experience 

(Monday, December 9, 2013)

We were driving down a street towards the Avinguda Diagonal which splits Barcelona in two, from the north. As I turned the wheel at the last bend before reaching the avenue [més...]


L'esternut de la senyora Pepeta
Una de les grans febleses de la democràcia pot ser la baixa participació en les conteses electorals. A alguns països votar és legalment obligatori ja que és un deure cívic. I als altres, qualsevol mesura que pugui abaixar la participació i fomentar l'abstenció hauria de ser rebutjable. Encara que l'abstenció sigui legítima...[més...]

Deute, quin deute? (29 de novembre de 2013)

Si hem estat responsables del 20% dels ingressos de l'Estat, ja podem fer la llista dels quadres del Museo del Prado. Jo vull el Guernika, per exemple

Els debats –i les tertúlies!- entre persones que tenen la mateixa opinió són molt més avorrits que quan podem copsar diferents punts de vista. Dit això, és frustrant sentir encara avui argumentacions que pensava superades, com ara que un superàvit comercial compensa un dèficit fiscal. 


Sí o No, sí o sí  (9/10/2013)
Quina "tercera" via ens poden oferir uns senyors que ja van fer campanya agressiva en contra d'un Estatut encara sense aprovar?
Com un sol home, esperant poder. ben aviat, optar nítidament i democràtica per la independència...

Traduint (i corregint) el procés   (2/9/2013)
Una de les moltes assemblees sectorials de l'Assemblea Nacional Catalana és la de Traductors, Intèrprets, Correctors i Transcriptors per la Independència. Ens en diem Traductors per la Independència per no allargar la cosa massa...

No puc negar que jo mateix hagi fet servir la metàfora del divorci. Però l'emancipació és un concepte més apte...

..

Carn de que no (30/10/2012)
La llengua no marca cap línia divisòria entre els que sortiran guanyant o perdent amb la sobirania...

Baròmetre de l'ús del català a Internet