Dies des del Referèndum de l'u d'octubre de 2017

Fes una piulada

Cercar en aquest blog

StatCounter

10/17/2010

Lluís Companys, no t'oblidem


Enguany la Comissió de la Dignitat ha posat l'atenció en la figura del president màrtir de Catalunya, Lluís Companys, afusellat pel règim franquista el 15 d'octubre de 1940 al Castell de Montjuïc.

Primer van organitzar un acte a La Baule, el poble de la Bretanya francesa on va ser detingut ara fa 70 anys per la policia alemanya.

Ara, en dos dies, el 15 i el 17 d'octubre, la Comissió va organitzar a l'Església de Sant Agustí de Barcelona al Carrer de l'Hospital (tocant a la Rambla), unes Expèquies cíviques en Honor del President Lluís Companys en el 70è aniversari del seu afusellament. Hi intervingueren l'Orquestra de Càmbra de l'Empordà i la coral Polifònica de Puig-reig, dirigits per Carles Coll.

L'historiador Hilari Reguer va fer un minuciós panegíric del president, abans que s'interpretés la Missa de Rèquiem de Mozart.

I diumenge dia 17, s'ha fet un acte vibrant, organitzat per la Comissió i a la Federació Catalana d'Entitats cotrals i el Moviment Coral Català amb la participació de 25 corals que apleguen a 500 cantaires i el suport de l'Omnium la UGT i els partits CIU, ERC,EUIA, ICV i PSC.

S'ha hissat una enorme senyera al castell de Montjuïc, com va fer Companys el diumenge dia 23 d'agost de 1936 quan va lliurar el castell a la ciutadania. Encara avui ho podem llegir a l'hemeroteca de La Vanguardia, amb fotos al suplement del dia 26. Esperem que el mateix diari tingui el mateix interès ara per donar compte d'aquests emotius actes als seus lectors, molts dels quals (n'estic segur) hi han assistit.

La bandera la va retirar llavors el règim franquista, i per això ara la Comissió la vol restituir de forma permanent, en homenatge a Companys. Esperem que l'ajuntament la col·loqui de forma permanent, en un pal digne, en el mateix lloc -el baluard de Santa Amàlia- on va onejar fins a la seva retirada, malgrat els intents de l'aviació italiana d'eliminar-la.
Baròmetre de l'ús del català a Internet