Per què hi ha tanta gent que votarà que NO en el referèndum sobre el Tractat pel quals s'adopta una Constitució per a Europa, malgrat el bomvardeig mediàtic constant de socialistes i populars?
Les raons, a Catalunya, no s'expliquen ni per cap sentiment antieuropeu (ben al contrari!) ni per cap reacció ultradretana.
L'associació Catalunya 2003 s'ha posicionat clarament a favor del "NO", tal com quedarà clar si cliqueu aquí.
Podeu visitar webs que expliquen bé aquestes raons. Uns diuen "NO A LA CONSTITUCIÓ EUROPEA per l'Europa dels drets socials i dels pobles no a l'Europa del capital i la guerra!": http://noconstitucioeuropea.pangea.org/
Una àmplia xarxa d'entitats catalanes (associació catalana de professionals, associació josep narcís roca i ferreras, associació per unes noves bases de manresa, coordinador d'associacions per la llengua, ciemen, gent de la terra, intersindical CSC, òmnium cultural, plataforma per la llengua, xarxa d'entitats cíviques...) també vol anar "Cap a Europa amb el NO": http://www.capaeuropa-ambelno.org/
Després tenim els autodissolts "Euro-convergents pel NO". "No hem tingut mai l'objectiu de qüestionar cap lideratge, sinó defensar allò que crèiem que era el millor per Catalunya i per tant per Convergència.": http://www.diguemno.net/
... i molts més.
Un motiu especial d'escarni és l'impacte nul del gran esforç europeista que va suposar la Convenció Catalana sobre el Futur d'Europa, que va acabar amb 80 propostes que no va poder ni defensar adequadament. El podeu llegir amb format PDF si cliqueu aquí. Salvador Cardús, en un article recent a l'Avui, escriu:
Catalunya va fer la seva aportació específica al debat sobre el projecte de Constitució europea amb l'excel·lent treball dirigit pel professor Ferran Requejo a Convenció catalana per al debat sobre el futur de la Unió Europea, que va impulsar la Generalitat quan era presidida per aquest gran europeista que és Jordi Pujol. Hi havia 80 propostes que no van poder ser lliurades formalment al president Romano Prodi en la visita que va fer amb aquest motiu a Barcelona perquè Madrid ho va impedir. Pitjor per al Tractat, francament. Hauria millorat molt i hauríem pogut votar sí.
Òmnium Cultural ha fet un manifest detallant "10 PUNTS PER VOTAR “NO”: ELS NOSTRES ARGUMENTS":
1 Perquè no reconeix la llengua catalana i, per tant, ens discrimina com a europeus.
2 Perquè no és una constitució sinó un altre tractat intergovernamental d’estats.
3 Perquè som europeistes i no permet que tots els ciutadans ens puguem sentir europeus.
4 Perquè no permet que Catalunya tingui veu pròpia en les institucions europees.
5 Perquè no ens deixa participar en l’elaboració de polítiques comunes.
6 Perquè blinda aquest tractat i reforça el paper dels estats donant-los el dret a veto.
7 Perquè té importants dèficits democràtics, socials i culturals.
8 Perquè volem una europa respectuosa amb els pobles i els ciutadans que la integren.
9 Perquè volem una aturada tècnica que ens permeti fer un pas endavant.
10 Perquè en el futur volem dir “sí” a una veritable constitució europea.
Òmnium Cultural anuncia tot un seguit d'actes sobre el referèndum, el calendari dels quals es pot consultar aquí. Però no només som els catalans els qui tenim raons per oposar-nos-hi. El dr. Joaquin Urias, Professor de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, comença el seu article, "Leyendo La Constitución europea" així: "Esta mañana mi madre me ha dicho que me lea la Constitución europea ...". El seu article el podeu trobar a diferents llocs, incloent-hi aquest. Ens comenta que trobarem, per exemple, aquest compromís, a l'article 41: "Els Estats membres es comprometen a millorar progressivament les seves capacitats militars.".
Urias comenta:
"No es una verdadera Constitución sino un texto firmado por países en el que no se alude al pueblo como base del poder y que nos entregan para su obediencia.
[...]
Los derechos fundamentales quedan reducidos a principios orientativos. En este tratado no son normas que imponen un espacio de libertad propia del ciudadano frente al poder, sino principios sin sanción, que éste puede obedecer o no a su antojo."
Avui 31 de gener Hèctor López Bofill signa un excel·lent article, "Les impostures del sí", sobre les raons pel "NO". Per llegir-lo, cliqueu aquí. En cito algunes frases sucoses:
Primera impostura: cal votar sí perquè aquesta Constitució és l'única possible. Bé, si la voluntat democràtica dels ciutadans no té l'oportunitat de posar en qüestió les premisses del Tractat Constitucional reconeguem que el referèndum és del tot superflu i, de passada, eliminem sense escrúpols l'únic mecanisme de participació directa que pugui tenir el poble. [...]
Segona impostura: aquest Tractat és un pas endavant en la construcció comunitària, és una primera fase per arribar a un nivell superior d'integració. Força dubtós. [...]
Tercera impostura: amb aquesta Constitució estem posant les bases de construcció d'una Europa forta que faci de contrapoder als Estats Units i en limiti la seva hegemonia mundial. Radicalment fals. [...]
Quarta i darrera impostura: en el futur es podrà reparar l'absència de reconeixement, de garantia i de participació a la UE de tot allò que no sigui un Estat que tan sagnant (i humiliant) és per al catalanisme polític (absència de canals directes de relació, de mecanismes de reacció contra invasions competencials, de reconeixement lingüístic i cultural i, en un altre sentit, implicació de la UE a l'hora d'avortar qualsevol iniciativa de caire sobiranista en el territori d'un Estat membre).[...]
Una altra web excel·lent l'acabo de descobrir: s'adreça principalment a la gent del Bages. Té molts enllaços a articles interessants. Vés-hi, clicant aquí.
Per cert: has llegit el text del nou Tractat? No? Doncs els pots veure, amb format PDF, en la versió catalana-valenciana, si cliques aquí.
Una darrera cosa: sé que per a molts catalans el rebuig el voldran expressar simplement no anant a votar. Jo els demano que recapacitin, i que facin constar la seva veu d'una forma més activa. Seran 10 minutets ... per votar "NO" i demanar, així, una altra Europa!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada