Dies des del Referèndum de l'u d'octubre de 2017

Fes una piulada

Cercar en aquest blog

StatCounter

2/12/2013

Una inscripció colombina a Palamós

En la dècada dels seixanta del segle passat en una casa del carrer Tauler i Servià 5 de Palamós, que és una prolongació del Carrer Major, en una humil botiga de vímet i cistelleria, segurament en fer unes obres de reforma, va aparèixer una inscripció al·lusiva a Cristòfor Colom, que de seguida fou novament tapada pels propietaris per por. El lloc de la inscripció és incert, podria ser a la llinda de la porta principal, però també a l’interior. Els propietaris d’aleshores es van jurar de no revelar-ho a ningú fins a la mort dels avis.

La casa en qüestió era un humil habitatge amb botiga i pis que fou reformat amb tres pisos més als anys seixanta. Hi ha un portal de dimensions mitjanes avui amb un gran rètol comercial i una porteta que condueix al pis principal amb finestra de fusta i als dos o tres pisos superiors que són clarament afegits modernament. L’interior de la botiga, rectangular, té bigues de fusta avui pintades de blanc. La paret de fons és de pedra irregular, que està parcialment descoberta. El lloc de la casa, però, en el seu temps era estratègic, en deien la Davallada i estava molt a prop del Portal de mar i darrera del palau Reial. Al segle XV la casa pertanyia al sastre Joan Tavell; cal recordar que els sastres habitualment eren conversos del judaisme (ADG D-5 f. 128-129 “Clàusula del testament de Francina, vídua de Joan Tavell, sastre de Palamós que dota misses d’estaca al monestir de Sant Feliu de Guíxols, any 1503; D-005-00200).

El 1899 els propietaris de la casa eren un matrimoni de La Bisbal, Ayats-Prat que no tenien fills, i la van cedir a un nebot perquè s’hi i establís un negoci d’esparteria i cistelleria. Així ho feu, però amb el temps acordaren que el nebot pagaria als oncles un lloguer. Als anys 50/60 del segle passat, quan es va fer la reforma de la botiga,  Ayats havia mort i la vídua passava tribulacions. Pensaven que la casa seria per a ella, però l’oncle Ayats, en fer el testament va resultar que no l’havien inclosa i que se l’havien quedada la família de la seva dona és a dir els Prat de la Bisbal, juntament amb moltes d’altres propietats. Per això hi va continuar de llogatera.  Fou en aquest context que es van fer les esmentades obres a la casa i que va aparèixer la inscripció.  Hom diu que quan Fraga Iribarne havia de visitar Palamós solia visitar les botigues i els propietaris (no la llogatera) no volien que la inscripció els comprometés. Probablement les obres de reforma les va fer un constructor de La Bisbal. Sembla que aleshores van enrajolar el sòl de la botiga, abans era de terra i van edificar els pisos superiors.  Per això la senyora Ayats va explicar molt sumàriament al seu fill Joan el tema de la inscripció. A la mort de la mare Joan Ayats, que després fou secretari de l’Ajuntament de Palamós, aquest es va fer càrrec de la botiga on continuava com a llogater. Es va casar amb Dolors Martos (nascuda el 1957) (de la qual posteriorment es va separar) i tots dos van regentar la botiga fins fa pocs mesos (2012). Entre d’altres hi feien les palmes de Pasqua (testimoni de Vicenç Prats). Dolors Martos recorda la façana pintada de color verd fosc, a diferència de les cases veïnes que eren blanques i diu que els va costar molt que els la deixessin pintar de blanc. Ara està pintada de color caldera. Diu també que la seva sogra li havia explicat molt poques coses. Els actuals propietaris són els esposos Carles Prat i Carolina Prat, d’uns seixanta anys, que resideixen a Barcelona, que hi vénen només els estius i que ocupen les plantes superiors. Són persones molt reservades. Segons Joaquim Arenas, que fou president del Centre d’Estudis Colombins, el fet va aparèixer ressenyat a la revista Serra d’Or.

Des de fa uns mesos els esposos Prat-Prat tenen llogada la botiga a través d’agència, a una casa de cosmètica amb un gran rètol “CABELLS” sobre la porta que impedeix veure si es tracta d’un arc de mig punt. La façana –planta primera inclosa- està pintada en un to d’aram i l’interior de blanc. Caldria fer un estudi radiològic dels murs per veure si apareixen restes de la inscripció.

Jaume Aymar

..oo00oo..

Revista Proa, anys 60:


per JOSEP ANTONI TRIVIÑO
...

Baròmetre de l'ús del català a Internet