Dies des del Referèndum de l'u d'octubre de 2017

Fes una piulada

Cercar en aquest blog

StatCounter

9/09/2018

Un doble càstig a les Europees?

Hi ha, al meu parer, una real possibilitat d'un doble càstig per a Catalunya a les eleccions europees, de les quals poca gent parla de moment.

**** Clica a sota, a "Més informació" per llegir el post sencer *****



Per una banda, els partits d'abast estatal poden, aquesta vegada sí, tendir a relegar els candidats catalans (o radicats a Catalunya) de manera que tinguin menys possibilitats de sortir elegits. Com a càstig.

Per l'altra banda, l'electorat català pot tendir -en conjunt, és clar!- a creure menys en el projecte europeu, atès el lamentable paper que han jugat la Comissió i el Consell des d'abans del nostre referèndum.

Recordem que l'Estat espanyol és la circumscripció més gran de tota la Unió, segurament (entre altres raons) per evitar que Catalunya pugui garantir que té els 8 eurodiputats que proporcionalment li pertocarien (el 16% de 54).

El fet de ser circumscripció única fa doncs (1) que Catalunya, com a territori, no tingui ni un sol representant al Parlament europeu, i (2) que encara que cap elector català votés pel PP, PSOE, Podemos o Ciudadanos, això reduiria molt poc el nombre d'eurodiputats catalans d'aquests partits (votats per la resta de l'Estat, a les llistes corresponents). 

La conseqüència de les dues tendències seria una presència menor d'eurodiputats catalans a partir de 26/5/2019.

Quina hauria estat la conseqüència el 2014, si Catalunya hagués estat circumscripció europea amb vuit escons?

El 2014, per exemple, el PP va obtenir 4,098,339 vots (el 26,09%) del total, i 16 escons, és a dir, cada 256.000 vots li van donar un escó.

A Catalunya, ERC va obtenir 595,493 vots i Convergència i Unió, 549,096 vots. Entre els dos, 45,53% dels vots i quatre escons. escons. Aplicant (que no ens deixen) la Llei d'Hondt a Catalunya, les dues opcions haurien tingut cinc eurodiputats, tres per a ERC (enlloc de dos) i els mateixos dos per a Convergència i Unió.

Curiosament, l'oficina a Barcelona del Parlament europeu comptabilitza nou eurodiputats catalans, que serien aquests:
  • Santiago Fisas (PP)
  • Francesc Gambús (UDC)
  • Maria Teresa Giménez Barbat (Ciutadans)
  • Javi López (PSC)
  • Javier Nart (Ciutadans)
  • Jordi Solé (ERC)
  • Josep-Maria Terricabras
  • Ramon Tremosa (ERC)
  • Ernest Urtasun(IC-Verds)
Observem, però que amb una circumscripció catalana, així com el PP (cinquens, amb 246,698), IC-Verds (quarts, amb 259,152) i PSC (tercer, amb 359,21) haurien entrat igualment, cap dels dos escons atribuïts a Catalunya segons l'oficina a Ciudadanos (sisens, amb 157,948 vots) no hi haurien entrat.

En canvi, Catalunya com a circumscripció europea amb 8 escons, hauria donat el darrer escó al partit/coalició guanyador: ERC.








https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SpainProvinceMapEuropean2014.png
By Impru20 [CC BY-SA 3.0  (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons
Baròmetre de l'ús del català a Internet