6/13/2016

Consulta als socis de l'ANC

Heus aquí el text del correu enviat a tots els associats de ple dret el dia 11 de juny de 2016. A sota us faig una invitació:

Benvolgut/da,
El Secretariat de l’ANC ha acordat consultar als associats sobre la convocatòria d’un Referèndum d’independència.
Aquesta consulta es portarà a terme abans del diumenge 3 de juliol i hi són convocats tots els membres de ple dret de l’ANC. La votació es podrà realitzar tant presencialment com electrònicament.
La pregunta acordada és:
Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un Referèndum per DECIDIR sobre la Independència?
La darrera setmana ha suposat un punt d'inflexió en el procés d'independència. Aquest passat dimecres els partits polítics no han estat capaços de mantenir la unitat que sempre els hem reclamat, de manera que l'acord de governabilitat pactat al gener de 2016 queda en entredit.
Per l’ANC, el full de ruta que va sortir de les eleccions del 27 de setembre ha quedat manifestament erosionat. Per això, proposem avançar cap a la convocatòria d'un referèndum d'independència, la via més democràtica, legítima i efectiva per arribar a la proclamació de la República Catalana, recuperant la iniciativa política de la majoria independentista i finalitzant el procés.
Si la resposta a la consulta és positiva, l’ANC proposarà i exigirà al Govern i al Parlament, la celebració d’un referèndum amb resposta binària sobre una pregunta clara en relació a la independència de Catalunya. El poble de Catalunya haurà de decidir, sobiranament, el seu futur polític. D’acord amb aquest plantejament, el resultat del referèndum ha d’implicar, en cas de victòria del Si, la declaració immediata d’independència.
Ha arribat el moment de tornar el lideratge del procés a la societat. Hem de ser novament les entitats socials sobiranistes, les que exigim als partits polítics les actuacions necessàries per superar les seves diferències i culminar el procés sobiranista.
Durant els propers dies et comunicarem tots els detalls de la futura consulta.
Endavant República Catalana!
Secretariat Nacional
Badalona, 11 de juny del 2016

Amigues i amics, 
Us convido a fer-me comentaris indicant clarament (i sintètica!) avantatges o inconvenients de votar "Sí" o "No" a la consulta. 

21 comentaris:

  1. Un referèndum en aquestes condicions farà que l'abstenció es compti com No. En aquestes circumstàncies no crec que el Si pugui guanyar i haurem cremat una nau mes.

    ResponElimina
  2. Interessant editorial sobre el tema, de Vicent Partal, a Vilaweb, el 12 de juny de 2016:

    http://www.vilaweb.cat/noticies/els-meus-dubtes-sobre-el-rui/

    Extracte:
    "...D’entrada, vull deixar clar que en cap cas no hi vaig en contra. Crec que el referèndum és una eina més i veig clar que pot ser extremadament útil. Accepte també, sempre, que en política l’immobilisme no és una bona posició. A mi no em fa gens de por reformar el full de ruta si ha de ser per a millorar, o bé condicionar-lo amb novetats que responguen a un moviment canviant per definició: és a dir, a la política del dia a dia.
    Ara, dit això, també crec que la proposta encara necessita concrecions..."

    ResponElimina
    Respostes
    1. La majoria de països europeus han declarat la indepe. a través d'una DUI. Cal fer un altre invent desconegut pels tribunals europeus.La majoria de companys economistes no veiem gens clar la RUI.

      Elimina
  3. Una altra opinió:

    Hèctor López Bofill: ‘El RUI pot fer descarrilar el procés definitivament’
    Entrevista al professor de dret constitucional i escriptor, que alerta sobre els perills del pensament màgic en el procés d'independència

    http://www.vilaweb.cat/noticies/hector-lopez-bofill-el-rui-pot-fer-descarrilar-el-proces-definitivament/

    ResponElimina
  4. Una tercera opinió, desfavorable com el segon.

    "Ruinosa RUI
    Referèndum no gràcies.
    Per Segura

    "Promouen referèndum en nom de la democràcia, en una democràcia que viu segrestada en mans de tribunals, o ingenus o cínics?. O en mans d'espanyols o espanyolitzats que no saben altra cosa que parlar de "los catalanes", però ni entenen ni saben ni tenen el més mínim interès pel què representa Catalunya. Donem gràcies que ja tenim majoria parlamentària i govern per la independència..."

    http://www.independentistes.cat/2016/06/ruinosa-rui.html

    ResponElimina
  5. L'opinió de Vicent Sanchis (El punt Avui, 14 de juny de 2016)

    Lo RUI

    L'Assemblea ha dit amén i ara els seus socis votaran encara més per veure si compren el gènere. Molt bé. Però el gran problema, senyors del RUI, és que la tropa d'Iglesias no accepta la carambola. I si només van a votar els del sí, els del 9-N, tindrem riu i meandres, però no desembocadura..."

    http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/976557-lo-rui.html

    ResponElimina
  6. Pot tenir interès recordar el full de ruta de Junts pel Sí:

    https://twitter.com/JuntsPelSi/status/639748977152401408

    https://pbs.twimg.com/media/CODX-1rXAAATuvJ.jpg:large

    ResponElimina
  7. Vilaweb (Seda Hakobyan i Alexandre Solano, 10.06.2016 22:00) ha fet un article de fons sobre els RUIs.

    "Quins països s’han independitzat amb un RUI? Podria funcionar també a Catalunya?
    El referèndum unilateral és l'opció preferida en les independències recents a Europa"

    "...el referèndum unilateral d’independència té el gran inconvenient de no poder-se fer sota la legalitat espanyola (com en el cas del referèndum sobre la constitució)..."

    "Aquesta proposta [el RUI] ha estat defensada per Ramon Tremosa, que considerava que en pocs mesos tant Escòcia com Catalunya es podien convocar referèndums unilaterals, així com per la professora d’Economia i candidata de Junts pel Sí Elisenda Paluzie, el politòleg Jordi Muñoz o l’escriptor i periodista Enric Vila. Aquesta proposta ha entrat amb força ara al debat polític..."

    "Pros i contres de les diferents propostes..."


    http://www.vilaweb.cat/noticies/quins-paisos-shan-independitzat-amb-unarui-podria-funcionar-tambe-a-catalunya/

    ResponElimina
  8. (reproduït d'una conversa de grup)

    El dissabte, el Secretariat Nacional de l'ANC va votar a favor de demanar als socis si volen que exigim a les institucions catalanes —el Parlament que doni el mandat al Govern— que convoquin un referèndum sobre la independència de Catalunya. No hi ha res de nou en aquest desig. Ho hem volgut des que vam veure les maniobres de tots els partits respecte a l'Estatut i com els partits rebaixaven les reivindicacions de manera estrepitosa molt abans que el Tribunal Constitucional acabés la feina i els donés l'oportunitat d'indignar-se. No ens n'oblidem.

    Ho vam voler el 2009 i per això es va manifestar i recollir signatures a Brussel·les, es va presentar una ILP al Parlament —que va ser rebutjada per tots els partits que ara donen suport a la independència. Ho van voler tants, que un petit poble del Maresme va decidir tirar pel dret i demanar la opinió als seus ciutadans. Compte: demanar l'opinió, no fer un referèndum. I aquesta consulta d'Arenys de Munt es va convertir en un moviment arreu de Catalunya i es va embocar en l'Assemblea i la primera manifestació massiva de l'11 de setembre del 2012. Ningú va demanar permís als partits per fer les reivindicacions que fèiem. Ningú va dir, eps, esperem que es posin d'acord.

    El setembre del 2012, amb un no rotund al pacte fiscal a Madrid, el President Mas va dir que no es podia preguntar sobre la independència perquè no era al seu programa electoral, i va convocar eleccions especials. Va dir que si surtís elegit, impulsaria una consulta. Volia saber el parer de la gent. Recordeu: Una consulta és per saber la opinió, un referèndum és per DECIDIR.

    Hi ha una altra cosa que distingeix una consulta d'un referèndum. Una consulta et proporciona informació, i després fas el que creus necessari amb ella. Un referèndum porta consequències. Si surt un Sí, s'ha de fer una cosa, i si surt un No, s'ha de fer una altra.

    Molts de nosaltres pensàvem, de fet, ens van dir, que no calia que la consulta fos legalment vinculant per què pogués ser políticament vinculant. I donades les circumstàncies, i l'absoluta impossibilitat de fer un referèndum vinculant pactat amb l'Estat—condició que continua fins avui mateix i demà— ho vam acceptar.

    El 14 d'octubre de 2014, ja que la consulta del 9N només era políticament vinculant, es va canviar a un procés participatiu per poder mantenir les urnes i esquivar la llei espanyola. Vam decidir que volíem demanar el parer de la gent, passés el que passés. Tot i així el van prohibir. Al final la consulta del 9N va ser un gran acte de desobediència, però en no tenir conseqüències directes especificades abans d'hora, no se'n va poder aprofitar. Vam aprendre l'opinió de la gent, però encara no havíem decidit què fer-ne.

    Aquest dissabte passat, el Secretariat va votar a favor de demanar als socis sobre exigir un referèndum convocat per les institucions catalanes perquè volem que els catalans poguem DECIDIR d'una vegada i per totes sobre la independència d'aquest país. No necessitem fer més enquestes. L'únic referèndum al qual donarem suport és el que porta a consequències clares i immediates: Si guanyem, es fa una declaració d'independència immediatament. Si perdem, es dóna per acabat el "procès".

    I aquestes consequències—compromeses pel Parlament i pel Govern— són justament el que farà que tothom hi vulgui votar. Si els unionistes saben que 1) un Sí porta a la declaració d'independència directament i 2) un No acaba el procès, estem segurs que voldran dir-hi la seva. Ja saben com sabem mobilitzar la gent...

    ResponElimina
  9. ... Ui, ens diuen, ja tenim un full de ruta. Però, el full de ruta de JuntsXsí on porta? Abans del 27S, ens deien que es faria una proclamació i un "trencament amb la llei espanyola" i llavors es farien eleccions constituents, es redactaria la constitució i es referendaria la constitució. Però ara, sembla que el trencament amb la llei espanyola s'ha ajornat. Juguen amb la diferència entre proclamació i declaració, i francament no ens fa gràcia fer més jocs de paraules. Només amb l'espectre de tornar a fer eleccions "constituents" (parlamentàries? catalanes? autonòmiques?) n'hi prou per fer palesa la necessitat de canviar aquest full de ruta. Qui penseu que guanyaran aquestes eleccions? Realment veieu això menys temerari que un referèndum clar, directe i amb consequències explícites?

    I el que és més. Proposar un referèndum clar i inequívoc ara mateix és la millor arma de campanya que tenen CDC i ERC. Volen intentar rasclar vots dels altres partits, però el que necessiten és motivar els seus propis votants que veuen amb ambivalència màxima anar a votar per enviar representants a un congreso lejano. És amb els seus on podrien tenir la victòria assegurada. El 27S JxS va rebre 1.628.714 vots. El 20D només en van sortir 1.169.035. Si ens donessin una raò per sortir a votar, i deixessin de fer-se cops, les podrien tenir totes per guanyar les eleccions espanyoles els dos. Nosaltres centrem la pilota amb el referèndum, que deixin de obsedir-se amb la CUP i que la rematin d'una vegada.

    Deixem de barrejar interessos de partits, procesos constituents i jocs de vocabulari, i decidim DECIDIR d'una vegada. Un referèndum amb una pregunta clara, una resposta binària: sí o no, unes conseqüències immediates, observadors internacionals, i el final del procés, passi el que passi.

    Som-hi.

    ResponElimina
  10. Francesc-Marc Àlvaro hi ha dit la seva. Hi és contrari.

    Més múscul, no un miracle
    16 JUNY 2016

    ...En aquesta mena de raonaments sempre s’hi endevina la nostàlgia per un miracle que ha de resoldre les coses quan més complicades són. Si la majoria favorable a la secessió fos més folgada (i si la correlació de forces independentistes al Parlament fos una altra) el paisatge on col·loquem el referèndum legal o el RUI seria ben diferent, fins i tot tenint en compte l’immobilisme de l’Estat espanyol.

    Com no espero miracles, diria que la manera de fer créixer els partidaris de la independència és la utilització intel·ligent del temps, que és la regla primera de la política..."

    http://www.francescmarcalvaro.cat/ca/2016/06/16/mes-muscul-no-un-miracle/

    ResponElimina
  11. A "Tres falses objeccions al RUI" (16/06/2016)Vicenç Plans defensa el RUI:

    "...Damunt la taula hi ha tres objeccions prou qüestionades: la possibilitat del boicot del costat del NO, la dificultat per articular la independència en cas d’obtenir un resultat positiu i finalment, les desavantatges respecte a la DUI ja que aquesta ja preveu també, en millors condicions, unes eleccions constituents i també un referèndum constitucional...

    El RUI, tinguem-ho clar, suposa tornar a la casella de sortida, al setembre de 2014, i tornar a explicar que “ningú ordenarà tocar una sola urna” de les que es treguin per obtenir el veredicte del poble. Per fer-ho, per molt poc, caldrà saltar-se la llei, però per això hi ha la voluntat majoritària del Parlament de Catalunya, expressada en la declaració del 9N2015, segons la qual i principalment, si cal consultar, amb efectes vinculants el parer del poble, les sentencies i posicionaments del Tribunal Constitucional s’hauran de desoir fins a les darreres conseqüències. Com va dir Jordi Sanchez, president de l’ANC, en això ens hi trobaran a tots i totes..."

    ResponElimina
  12. Gabriel Rufián (ERC) hi ha dit la seva, favorable al RUI:

    "...Gabriel Rufián s’ha mullat en el debat sobre el referèndum unilateral d’independència i ha apostat per incorporar-lo al full de ruta sobiranista. En una entrevista a TV3, el cap de llista d’Esquerra per Barcelona el 26J ha dit que li agrada la idea del RUI i un dels arguments que ha donat per tirar-lo endavant és “interpel·lar Catalunya Sí que es Pot, Podemos i En Comú Podem”..."

    http://www.directe.cat/noticia/508658/rufian-aposta-pel-rui-per-acorralar-el-sector-colau-a-catalunya

    ResponElimina
  13. Ramir de Porrata-Doria @ramirp ha fet (17/6/2016) https://twitter.com/ramirp/status/743916073075023872 sobre el tema, a favor del RUI, insertant-lo dins el full de ruta de la coalició del Govern:

    1) No és cert que el RUI representi un canvi total del full de ruta actual. Només canvia una part del full de ruta, la part final.
    2) El primer pas del full de ruta actual és redactar les 3 lleis de desconnexió. Aquesta fase no canvia amb el RUI. Segueix sent vàlida.
    3) En paral·lel, el full ruta actual engega procés constituent participatiu per recollir l’opinió ciutadana sobre la Constitució. Amb el RUI és el mateix.
    4) Alhora, el full de ruta actual contempla la preparació de les estructures d'Estat. Això també és igual amb el RUI.
    5) Si l'Estat no s'avé a pactar un refer, el full de ruta actual es basa en declarar la independència al Parlament. Aquest pas és també igual amb el RUI.
    6) El següent pas del full de ruta és l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica. Això és també igual amb el RUI.

    7) És a partir d'aquí on el full de ruta actual i el RUI divergeixen.

    8) El full de ruta actual proposa redactar la llei del procés constituent, fer eleccions constituents i redactar la Constitució.
    9) El RUI substitueix aquestes eleccions constituents per un referèndum d'independència, vinculant, amb pregunta clara i resposta SI/NO.
    10-11) Els avantatges del RUI respecte les eleccions constituents són molts, però el més important és que fa que tots els partits i votants independentistes vagin units, i no es barallin per discursos d'esquerra-dreta.
    12) Redactar una constitució abans de fer un referèndum només farà que els partits es barallin. La CUP no voldrà la mateixa Constitució que CDC.

    ResponElimina
  14. El punt de vista de Francesc Homs és matisat:

    Francesc Homs: «Si em convencen que en un RUI els del 'no' participaran, endavant»

    ..."Jo vull fer una declaració d’independència. Jo estic aquí només per això. Sobre quina base la farem? Sobre una base de legitimació democràtica. I en tenim molta. La del 27 de setembre. Que s’ha de reforçar? Per descomptat. Que això vol dir passar per una altra pantalla democràtica? Potser sí. Que això vol dir un RUI… Jo el que tinc clar és l’objectiu, que és la declaració d’independència. A mi que em portin qualsevol mecanisme que ens serveixi per expressar-nos democràticament. Si em convencen que en un RUI, els partidaris del “no” participaran, doncs endavant..."

    http://www.naciodigital.cat/noticia/110367/francesc/homs/si/em/convencen/rui/no/participaran/endavant

    ResponElimina
  15. La meva humil opinió (RUI com a ratificació de la DUI, no prèvia http://enricmolina.blogspot.com.es/2016/06/el-rui-no-es-una-bona-idea.html?m=1

    ResponElimina

  16. Opinió de Ramon Tremosa: "El RUI té la virtut de posar en el sí des de David Fernández a Toni Castellà".
    http://www.vilaweb.cat/noticies/ramon-tremosa-el-rui-te-la-virtut-de-posar-en-el-si-des-de-david-fernandez-a-toni-castella/

    ResponElimina

  17. El RUI pot ser una trampa
    «Som conscients que la seqüència d'objectius que exposem és ambiciosa»

    Per: Drassanes per la República Catalana

    http://www.vilaweb.cat/noticies/el-rui-pot-ser-una-trampa/

    ResponElimina
  18. Elisenda Paluzie: ‘Un referèndum unilateral es podria fer la primavera del 2017’
    Entrevista a la degana de la facultat d'Economia i Empresa de la UB, partidària de separar la decisió sobre la independència del debat sobre la constitució. (Vilaweb, 2 de juny)

    http://www.vilaweb.cat/noticies/paluzie-un-referendum-unilateral-es-podria-fer-la-primavera-del-2017/

    ResponElimina
  19. Agustí Coromines és contrari a la proposta de canviar el full de ruta de Junts pel Sí.

    http://www.elnacional.cat/ca/opinio/temps-de-sedicio-temps-de-reflexio-colomines_105738_102.html#

    ResponElimina