Dies des del Referèndum de l'u d'octubre de 2017

Fes una piulada

Cercar en aquest blog

StatCounter

6/18/2016

El pensament polític de Serra i Moret

De Mercè Barceló, El pensament polític de Serra i Moret: nació, democràcia i socialisme

"L'estat que, com Espanya, s'adjudica com a missió la propagació de la fe catòlica sense que es trobi un sol cristià; l'estat que perd miserablement un imperi providencialment per- vingut, que perd la personalitat internacional, que sosté a punta de llança les castes feudals, el latifundi, les servituds, l'estagnació econòmica i la fam de la immensa majoria de la població com a institucions permanents i invulnerables, no és un estat nacional, ni sociològic, ni un embrió d'estat de cap mena, si no una empresa de cretins, una reserva de retardats que el món esguarda com a experiència única." Però els catalans «per bé que presoners, podem dir que som aliens, estranys a l'afer  (...). Els catalans no hi tenim res a veure i la nostra culpa radica només en no haver fet els sacrificis necessaris per desfer-nos d'aquesta pestilència».

La Catalunya democràtica, impregnada d'esperit mercantilista i treballador, la Catalunya del seny i del federalisme, ha restat sempre empresonada per una Espanya autoritària, repressiva i feudal. Cal, doncs, triar entre dos camins: construir a Espanya un Estat democràtic i federal o prendre el camí de la independència nacional. Serra i Moret, però, no donà una resposta única a aquesta qüestió sinó que al llarg de la seva obra anà elaborant una solució diferent en relació amb les possibilitats que cada moment històric oferia. ... (p. 105) 

https://books.google.es/books?isbn=8429724427
 

https://books.google.es/books?id=onqgAAAAMAAJ&q=%22+internacional,+que+sost%C3%A9+a%22&dq=%22+internacional,+que+sost%C3%A9+a%22&hl=ca&sa=X&ved=0ahUKEwjru73qvbLNAhXMWxoKHcO2BUkQ6AEIGzAA


Gràcies a Jordi Romaguera per aquests textos.
Baròmetre de l'ús del català a Internet