Dies des del Referèndum

Fes una piulada

Cercar en aquest blog

StatCounter

2.25.2013

Toni Strubell, Kim Planella i Antoni Mas fan un musical sobre la sindicalista republicana Isabel Vilà


El musical "Isavel" és l'adaptació de l'obra teatral de Toni Strubell "Isabel cinc hores", que recupera la figura d'Isabel Vilà, a partir de dues biografies escrites per Francesc Ferrer i Gironès. 

 Segons Kim Planella, adaptador, lletrista i encarregat de la direcció artística, "tenim entre mans "el musical gironí", una obra de qualitat, creada i produïda a Girona, que aborda un tema que ens toca de prop. Aquest musical té la idiosincràsia de la nostra terra: ens ensenya que les revolucions no es fan amb les armes sinó amb el coneixement, ens parla de justícia humana i és un crit d'esperança en un moment històric que guarda moltes similituds amb el que estem vivint". 

 El mestre Antoni Mas és l'autor de la música i els arranjaments són d'en Marc Mas. La partitura està pensada per una formació de 25 músics amb instruments propis d'una orquestra simfònica, amb alguns episodis musicals escrits per a instruments tradicionals, com la tenora. 

 Pel que fa als actors, l'obra comptarà amb Iris Vilà (La Dama del Ritz, El Cor al Teatre, Cabaret, The Mist), que encarnarà la protagonista, Marta Prieto (La dona de negre, El Cor al Teatre, Cabaret, The Mist), Carlos Gramaje (Mar i Cel, Flor de nit, Poe, Els Pirates, Boscos endins i Aloma), Ulísses Ordúñez, Llorenç Fernández, Roser Ferrer, Susanna del Saz, Karl Svenson, Agustí Agell i Carles Casanovas, entre d'altres.

Isabel Vilà és una heroïna nascuda a Calonge, que va viure a Llagostera i va ser protagonista d'un període fosc i oblidat de la història: la lluita dels tapers lligada al moviment obrer del segle XIX. Republicana i compromesa, Vilà va ser considerada la primera sindicalista catalana. Va lluitar per aconseguir la jornada de cinc hores per als infants a les fàbriques i va tenir un paper destacat en el Foc de La Bisbal, episodi en què els federals republicans es van aixecar contra les tropes del governador militar de Girona el 6 d'octubre de 1869. 

 El projecte es finançarà en part amb aportacions populars, a través de la plataforma Verkami (la qual ja es troba disponible per a fer aquestes aportacions), tot i que també compta amb el suport d'entitats com l'Ajuntament de Llagostera, l'Associació Gironina d'Empresàries, CCOO, UGT i el consorci de les Gavarres, i aquesta emissora Llagostera Ràdio.

Aportacions: http://www.verkami.com/projects/4431-isavel-obra-musical-centrada-a-les-gavarres

Font: http://llagosteraradio.rieralay.com/noticies/noticies-locals-i-comarcals/toni-strubell-kim-planella-i-antoni-mas-fan-un-musical-sobre-la-sindicalista-republicana-isabel-vila.html

Per saber més de l'obra: http://www.verkami.com/projects/4431-isavel-obra-musical-centrada-a-les-gavarres

Baròmetre de l'ús del català a Internet